Hirdetés

Új világrekordot állíthatott fel a kínaiak fúziós reaktora - több mint tízszer lehetett melegebb a Napnál



|

Az állami hírügynökség tájékoztatása szerint a mesterséges Napként emlegetett szerkezet elképesztően magas hőmérsékletet tudott megtartani.

Hirdetés

Óriási előrelépés lenne az energiatermelés terén, ha sikerülne olyan fúziós reaktorokat létrehozni, amelyek hosszú távon is működőképesek, hiszen ezek az eszközök az atommagok egyesülésekor létrejövő energiatöbbletet felhasználva lennének képesek ellátni az emberiséget.

A technológia sajnos még továbbra is kísérleti fázisban van, ám nemrég állítólag sikerült némi előrelépést elérni Kínában, a Hofej városában található fúziós reaktorral.

Hirdetés

A kínai állami hírügynökség, vagyis a Xinhua arról tájékoztatott, hogy az Experimental Advanced Superconduting Tokamak, vagyis az EAST nevű fúziós reaktor 120 millió Celsius-fokos hőmérsékletet volt képes megtartani 101 másodpercig, ráadásul 20 másodpercig még a 160 millió fokot is sikerült tartania.

Ez azért is számíthat óriási teljesítmény, mivel a NASA közlése szerint a Nap magjának hőmérséklete 15 millió fók, ami azt jelenti, hogy az EAST rövid ideig több mint tízszer melegebb lehetett, mint a csillag. Habár ez szép eredménynek tekinthető, ám sajnos továbbra is elég messze vagyunk attól, hogy a fúziós reaktorok a mindennapok részévé váljanak.

Kína mellett egyébként Európában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, de még Dél-Koreában is folynak hasonló kísérletek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.