Hirdetés

Újabb appokról derült ki, hogy elküldik a Facebooknak a személyes adataidat



|

Egy jelentés szerint számos androidos app a felhasználó beleegyezése nélkül küld el személyes adatokat a Facebooknak.

Hirdetés

Továbbra is érthetetlen, hogy mi történik a Facebooknál, ha a személyes adatok kezeléséről van szó. A Privacy International kiadott egy jelentést, amelyből kiderül, hogy bizonyos androidos appok a beleegyezésünk nélkül is megosztják a személyes adatainkat a Facebooknak. Még akkor is, ha nincs is Facebook-fiókunk. 

Hirdetés

2018 augusztusa és decembere között a szervezet 34 androidos appot tesztelt, és arra jutott, hogy ezekből 20 oszt meg adatokat a Facebookkal rögtön abban a pillanatban, hogy megnyitjuk az appot. 

Az adatokat egy egyedi Google hirdetési azonosítóval küldik el a Facebooknak, amely így profilt építhet az emberekről. Az óriás név nélkül is mindent tud: vallásról, egészségről, nemről, tevékenységekről, érdeklődési körökről, hobbikról, napi rutinokról. A jelentés szerint az adatok elképesztően részletesek, sokszor pedig érzékeny információt is tartalmaznak. 

A Kayak például továbbítja, hogy milyen járatokra keresünk rá, azok mikor indulnak, milyen repteret érintenek, kikkel utazunk, milyen jegyet vásárolunk. Még akkor is, ha nem kívánunk élni a személyre szabott hirdetések opcióval. 

Az év vége előtt a Google e-mailt küldött a Privacy Internationalnek, amelyben közölte, hogy ha egy felhasználó letiltja a személyre szabott hirdetéseket, akkor hirdetői profilt sem tudnak rá építeni. A mostani kutatás kiderítette, hogy az appok ettől függetlenül képesek követni az embereket, és nem reklámcéllal is felhasználják a begyűjtött adatokat. 

A Facebook hivatalosan azt mondja, az appok fejlesztőinek kell elérniük, hogy beleegyezzünk a személyes adataink gyűjtésébe és megosztásába. Ameddig ezt nem tesszük meg, az adatgyűjtés elvileg halasztható. Ez nem véletlenül 35 nappal a GDPR hatályba lépése után vált elérhetővé. 

A Privacy International szerint a Facebookkal adatokat oszt meg a beleegyezésünk nélkül például a Kayak, a Skyscanner, a Trip Advisor, a Shazam, a Spotify és az Indeed is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.