Hirdetés

Újabb bíróság mondta ki: nem lehet feltaláló egy MI



|

Az Egyesült Királyságban hozott ítélet szerint a mesterséges intelligenciákat nem illetik meg emberi jogok.

Hirdetés

Korábban inkább csak egy sci-fi történetben tudtuk volna elképzelni, de ma már a valóságunkra is igaz, hogy egy tudós azért küzd, hogy a mesterséges intelligenciát valódi személynek ismerjék el. Dr. Stephen Thaler eddig felemás eredményekkel próbálta rávenni több ország jogi rendszerét, hogy feltalálóként jegyezzék az általa készített mesterséges intelligenciát, legújabban az Egyesült Királyságban döntöttek úgy, nincs igaza.

Hirdetés

Thaler jogi ügyei általában úgy kezdődnek, hogy bead egy szabadalmi kérelmet, amin feltalálóként a DABUS névre hallgató mesterséges intelligencia szerepel. A tudós abban egyetért a vele vitatkozó hivatalokkal, hogy végeredményben az MI tulajdonosaként őt illeti az a szellemi tulajdon, amit DABUS talál fel (vagy az ő felfedezésének felhasználásával jön létre). Ám míg Thaler szeretné, ha papíron elismernék a mesterséges intelligenciát, mint az adott találmány alkotóját, a hivatalok általában ezt nem fogadják el.

Két kivétel akadt eddig, Dél-Afrika mellett Ausztráliában születtek olyan döntések, amik szerint DABUS lehet feltaláló, az USA után viszont az Egyesült Királyságban is ezzel ellentétesen döntött az illetékes bíróság. Az ítélethozó mindkét esetben azzal érvelt, hogy a szellemi tulajdonhoz való jog emberi jog, ezért egy gépnek nem adhatják meg, csak egy természetes személynek. Amerikában egyébként döntésének indoklásához hozzáfűzte az illetékes bíró, hogy egy nap egy mesterséges intelligencia is bírhat majd emberi jogokkal, ám "ez az idő még nem érkezett el, és ha egyszer eljön, a Kongresszus dolga lesz eldönteni, hogy ha egyáltalán szeretnék, hogyan terjesztik ki a szabadalmi jog hatályát".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.