Hirdetés

Újabb gyerekek haltak meg a TikTok kihívása miatt, a szülők pert indítottak



|

Megszabadulunk-e valaha a TikTok életveszélyes kihívásaitól?

Hirdetés

A már több mint egymilliárd felhasználót tömörítő TikTok egyre inkább utat talál magának az idősebb közönséghez, de továbbra is elmondható róla, hogy elsősorban a 18 év alattiak körében hódít, akik fokozottan sérülékenyek a videós közösségi oldalon terjedő életveszélyes "kihívásokkal" szemben.

Az elmúlt évek során több ilyen is felkapott lett a kínai platformon, köztük például a Benadryl-kihívással, amely egy allergiagyógyszer túladagolására buzdított, vagy a mosószer-kapszulák elfogyasztását propagáló, legalább 10 halálesettel járó Tide Pod-kihívással. Most pedig egy újabb veszélyes trend hódít a Blackout (elsötétítés) challenge képében, melynek kedvéért az ájulásig fojtogatják magukat, vagy tartják vissza lélegzetüket a TikTok-hírnévre vágyó kiskorúak.

Hirdetés

Áprilisban számoltunk be róla, hogy egy gyermekét elvesztő anya már be is perelte a közösségi oldal mögött álló kínai ByteDance-t az áramszünet-kihívás miatt, nemrég pedig egy újabb eljárást kezdeményeztek a cég ellen. A pert a néhai Erika Walton és Arriani Jaileen Arroyo szülei indították. A 8 éves Walton egy kötéllel  akasztotta fel magát a Blackout challenge közben, míg a 9 éves Arroyo egy kutyapórázzal tette ugyanezt, s habár az utóbbit még sikerült kórházba szállítani, teljesen leállt az agyműködése, így végül lekapcsolták a gépekről.

A szülők a TikTokot okolják, amiért a közösségi oldal hét lakat alatt őrzött algoritmusa életveszélyes videókat ajánlott a gyermekeiknek:

"A TikTok dollármilliárdokat fektetett abba, hogy szándékosan úgy tervezze és fejlessze a termékét, hogy az olyan tartalmakat ösztönözzön, tegyen elérhetővé  és népszerűsítsen a tizenévesek és gyermekek körében, amelyekről az alperes tudja, hogy problémásak és rendkívül károsak a kiskorú felhasználók mentális egészségére."

- szól a felperesek indoklása. A keresetet a Los Angeles megyei felsőbíróságon nyújtották be, cikkünk írásáig a TikTok nem kommentálta az ügyet. Tény és való, hogy ideje lenne kezdeni valamit az efféle kihívásokkal, miközben a ByteDance nem csak ezek miatt aggódhat: a TikTok adatvédelmi gyakorlata nemrég ismét felkeltette az amerikai politikusok érdeklődését, a saját moderátorai pedig a traumát okozó munkájuk miatt vennének jogi elégtételt a vállalaton.

Ha érdekel, hogy a Kínában Douyin néven hódító TikTok miként lett a közösségi platformok piacának legdinamikusabban növekedő szereplője, ajánljuk a szolgáltatás történetét feldolgozó cikkünket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.