Hirdetés

Újabb sikeres műtéten van túl a Pécsi Tudományegyetem sebészrobotja



|

Rosszindulatú tumort távolított el a PTE Klinikai Központjában szolgáló Da Vinci Xi.

Hirdetés

A magas precizitást lehetővé tevő orvosi robotok valóságos forradalmat indítottak el a műtéti eljárásokban, a csúcstechnológiás gépek segítségével ugyanis a test jóval kisebb mértékű roncsolásával válnak hozzáférhetővé a kezelendő területek, csökkentve a beavatkozással járó kockázatot és lerövidítve a  gyógyuláshoz szükséges időt.

Tavaly szeptemberben a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) is beszerzett egy ilyen eszközt: az egyetem robotsebészeti kutatócsoportja egy Da Vinci Xi típusú dupla konzolos robotot rendszeresített, 3,6 milliárd forintnyi európai uniós támogatásból.

Hirdetés

A gép segítségével azóta több sikeres műtétet is végrehajtottak, köztük urológiai, nőgyógyászati és mellkassebészeti beavatkozásokkal. A PTE KK pedig most azt közölte, hogy nemrég megtörtént a Da Vinci Xi első olyan bevetése is, amikor egy rosszindulatú fej- és nyaksebészeti tumort távolítottak el.

A műtétet Szanyi Iván, a PTE KK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika Igazgatója végezte, aki az eredmény kapcsán közölte, hogy az eltávolított tumortípus a szájgaratból indult ki. A daganatok ezen fajtáját különösen veszélyessé teszi, hogy már a betegség korai stádiumában képes áttéteket okozni a legközelebbi nyirokcsomóláncolatokban.

Szanyi azt is elmondta, hogy a Da Vinci Xinek elsősorban a fej- és nyaksebészet területén, azon belül pedig a szájgarati és a gége felső részének rosszindulatú elváltozásainak kezelésében van jelentős előnye a hagyományos eljárásokhoz képest. Az ilyen robotok irányítása azonban külön tudomány, így csak azok kezelhetik őket, akik nemzetközi robotsebészeti képesítést szereznek.

A negyedik generációs robotsebészeti eszköznek számító Da Vinci Xi egyébként nem csak a Pécsi Tudományegyetem klinikáján szolgál, tavaly nyáron a Semmelweiss Egyetem is beszerzett egyet, hazánkban először pedig az Országos Onkológiai Intézetben alkalmazták, ahol 2022 januárjában végezték el vele az első műtétet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.