Hirdetés

Újabb tömeges adatlopás történt a Facebookon, több százezren érintettek



|

A Cambrige Analytica ügyhöz hasonló történet van kibontakozóban, ezúttal viszont az üzemeltető is áldozatnak érzi magát.

Hirdetés

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp tulajdonosa, a Meta csak nemrég zárta le a 87 millió ember adatainak kiszivárgással járó Cambridge Analytica-botrányt, amihez az áldozatokkal kötött peren kívüli megegyezés alapján 725 millió dollárt kellett fizetnie a cégnek.

Most viszont itt egy újabb ügy, amelyben szintén rengeteg, mit sem sejtő felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe, ám most mégis a Mark Zuckerberg vezette vállalat áll a felperesi oldalon.

Hirdetés

Az aktuális botrányt ugyanis maga a Meta robbantotta ki azzal, hogy pert indított a brit bejegyzésű Voyager Labs ellen, amely a cég állítása szerint hamis fiókokat generálva több mint 600 ezer ember adatait gyűjtötte össze a Facebookon. A Voyager Labs egy mesterséges intelligencián alapuló nyomozati eszközt kínál, amely az interneten összevadászott információkkal segíti az ügyfeleit, akár a magánszektorban is:

"A kormányzati és bűnüldöző szervek, valamint a magánszektor ügyfelei díjnyertes, élvonalbeli technológiánkat és kiváló szakértelmünket használják arra, hogy exponenciálisan növeljék nyomozócsoportjaik termelékenységét és eredményeit, ezáltal lehetővé téve számukra a kockázatok csökkentését és a világ biztonságosabbá tételét."

- áll a brit vállalat weboldalán. A Meta szerint a Voyager olyan adatokat mentett le tömegesen a Facebook felhasználóiról, mint a nevük, a képeik, a kommentjeik, az ismerőseik listája és a kedveléseik, az információkat pedig eladta az ügyfeleinek. A széles körű megfigyelés többek közt különféle civil szervezetek, valamint a média és az Egyesült Államok fegyveres erőinek munkatársait célozta.

"A Voyagerhez hasonló cégek egy olyan iparág részei, amely bárki számára hajlandó adatgyűjtési szolgáltatásokat nyújtani, függetlenül attól, hogy kiket és milyen szándékkal vesznek célba az ügyfelei, beleértve az emberek bűnügyi profilozását is. Ez az iparág titokban gyűjti össze azokat az információkat, amelyeket a felhasználók megosztanak a közösségükkel, családjukkal és barátaikkal, felügyelet vagy elszámoltathatóság nélkül, méghozzá oly módon, amely érintheti az emberek állampolgári jogait is."

- indokolja a Meta közleménye a per megindítását. Az ügyről beszámoló Gizmodo szerint korábban a Los Angeles-i rendőrség is igénybe vette az alperes szolgáltatásait. Zuckerbergék ugyanakkor nem csak a brit cég ellen vívnak jogi háborút, korábban ugyanis a Pegasus nevű, világszerte politikai botrányokat okozó megfigyelési szoftver mögött álló izraeli NSO Groupot is beperelték, az az eljárás pedig nemrég zöld utat kapott az USA legfelsőbb bíróságtól.

A fenti ügyek kiválóan jelzik, hogy a Meta több milliárd ember adatait kezelő online birodalma valóságos aranybánya a tömeges megfigyelésben érdekelt szereplőknek, akik lelkesen ki is használják az adódó lehetőséget. Az egyszerű felhasználó pedig nem sokat tehet ez ellen, hacsak nem törli magát, vagy nem minimalizálja a különböző platformokon megosztott információk mennyiségét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.