Hirdetés

Újjászületett a Winamp, de nem úgy, ahogy szerettük volna



|

A legendás zenelejátszó különleges streamingszolgáltatás formájában tér vissza.

Hirdetés

Az elmúlt években többször is beszámoltunk arról, hogy valami épp történik a Winamp háza táján. Az egy évvel ezelőtti nagy NFT-lázban például ilyen tokenként adták el a zenelejátszó eredeti skinjét, augusztusban pedig négy év után adtak ki új frissítést hozzá, aminek köszönhetően már a Windows 11-et is támogatja a szoftver. Most azonban ennél is nagyobb változás áll be a lejátszó életében.

A megújult Winamp már most letölthető asztali gépekre, 2023. harmadik negyedévében pedig iOS-es és androidos alkalmazás is érkezik. Ez azonban már nem az a zenelejátszó, amit megismertünk. A megújult Winamp egy streamingszolgáltatás, de szemben a Spotify-jal és társaival, nem a vállalatnak fizetünk havidíjat, hogy hozzáférjünk a teljes könyvtárhoz, hanem közvetlenül előadókra iratkozhatunk fel, őket támogathatjuk különböző összegekkel.

Hirdetés

Ez a megoldás valahol félúton helyezkedik el a Patreon és a Spotify között, ami önmagában nem lenne probléma, csak épp semmi köze a sokak által szeretett Winamphoz. Egyelőre csupán egy maréknyi európai, valamint kínai és vietnámi indie előadó közül választhatunk, de számos rádió és elképesztő mennyiségű ázsiai podcast is felkerült már a kínálatba. Ám ezekbe csak úgy tudunk belehallgatni, ha befizetünk egy dollárt.

Ha sikerülne meggyőzni több előadót, hogy csatlakozzanak a platformhoz, akkor az ötlet nem lenne ördögtől való. Abban viszont nem vagyunk biztosak, hogy NFT-kkel lehet őket meggyőzni erről, a szolgáltatás mögött álló Llama Group viszont ebben látja a jövőt. 

A kezelőfelület egyelőre butácska, a saját zenéink importálására még nincs lehetőség, és az előadóktól is 15%-os részesedést, plusz az első év után évi 55 dollárt vonnak le, ami jóval magasabb a Patreon díjánál. Nem csodálkoznánk, ha végül rövid úton a földbe állna az egész.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.