Hirdetés

Újra mozoghatnak az izomsorvadásos gyerekek ezzel a mini-exoskeletonnal



|

Az ATLAS 2030 a világ első, kifejezetten gyerekeknek készült exoskeletonja.

Hirdetés

Az exoskeletonok, vagyis a viselhető külső "csontvázak" nem véletlenül mozgatják a kutatók fantáziáját, hiszen olyan tulajdonságokkal képesek felvértezni az embert, amelyekről egyébként nem is álmodhatnánk.

Ékes példája ennek a tajvani hadseregben alkalmazott szerkezet, ami vasembert farag a katonákból, és a spanyol Marsi Bionics találmánya, az ATLAS 2030 is, ami neuromuszkuláris betegségekben (pl. agyi bénulás, izomsorvadás) szenvedő gyerekeknek képes visszaadni a mozgás szabadságát.

Hirdetés

Az ATLAS 2030 a világ első exoskeletonja, amit kifejezetten a kicsiknek terveztek. A szerkezet mindössze 5 perc alatt beállítható, cserélhető akkumulátorával pedig 2,5 óra üzemidőt garantál. Az exoskeleton a torzótól a talpig támogatja a viselőjét, igény esetén viszont egy fejtámasszal is megtoldható.

A mozgási szándékot egy sor szenzor érzékeli, az így rögzített jelek pedig utasításként bírják mozgásra a vázat. Az ATLAS 2030 "ízületeit" mesterséges izmok mozgatják, melyek egy motoros egységből, egy rugalmas elemből és egy ínból állnak. A szerkezet akár passzív módon is munkára fogható, minden egyes páciens számára egyedi járásmintát generálva.

A kompakt szerkezet 4-10 éves gyerekek millióin segíthetne, ám a magas ára miatt sajnos csak kevesen férhetnek hozzá. Akit érdekelnek a részletek, a Marsi Bionics angol nyelvű weboldalán bővebben is tájékozódhat a mini-exoskeletonról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.