Hirdetés

Újságírók után kémkedett a TikTok üzemeltetője



|

Újabb botrány robbant ki a kínai platform körül, miközben az minden korábbinál közelebb került az amerikai betiltáshoz.

Hirdetés

A ByteDance által üzemeltetett TikToknak ebben az évben ismét kijutott a tengerentúli botrányokból, miután a BuzzFeed még a nyáron megírta, hogy a cég kínai központjában közvetlenül is hozzáférnek az amerikai felhasználókról szóló adatokhoz.

A sztori érzékenyen érintette a szolgáltatást, mivel az Egyesült Államok vezetése régóta nemzetbiztonsági kockázatként kezeli a kínai kormányhoz fűződő szoros kapcsolatai miatt. A ByteDance akkor az amerikai adatok átköltöztetésével reagált a helyzetre, ám most egy megfigyelési ügy kapcsán kibukott, hogy továbbra is hozzáfér az érzékeny információkhoz.

Hirdetés

A legújabb botrányt a Forbes szállította, amely bebizonyította, hogy a TikTok üzemeltetője a lap két újságírója után is kémkedett, miután azok a platform belsős ügyeiről közöltek leleplező információkat. A megfigyelés részletekbe menő volt, a ByteDance még az újságírók helyzetét is követte.

A cikk megjelenése után a kínai cég el is ismerte, hogy valóban történt megfigyelés, de csak a Forbes említett munkatársai után, az ezt elrendelő alkalmazottak pedig a hivatalos narratíva szerint nem kaptak felhatalmazást az akcióra. Az ügy miatt négy embert rúgtak ki, akik közül kettő a TikTok amerikai szárnyánál tevékenykedett, ketten pedig a kínai központban töltöttek be felső vezetői pozíciót.

A ByteDance számára dupla lebukás az ügy, hiszen az amerikai felhasználók adatai állítólag már hónapok óta az Oracle biztonságos szerverein pihennek, így a vállalatnak nem szabadott volna hozzáférnie az újságírókról szóló információkhoz. Az üzemeltető most azzal magyarázza az anomáliát, hogy néhány "régebbi adat" hátramaradt a kínai szerveren, mivel még nem zárult le a törlés.

A nagy kérdés, hogy a honatyák előtt is megáll-e a történet, a Kongresszus ugyanis a megfigyelési botránytól függetlenül épp a napokban fogadott el egy törvénycsomagot, amely az egész Egyesült Államokban megtiltja a TikTok használatát a kormányzati eszközökön, miközben a republikánus Marco Rubio a szolgáltatás teljes betiltására is előterjesztett egy javaslatot. Az utóbbival már Donald Trump kormánya is megpróbálkozott, de akkor jogi okokból nem sikerült keresztülvinni a törekvést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.