Hirdetés

Ukrajnának szánták, most szabadon garázdálkodik egy orosz USB-vírus



|

Már több európai országban is kimutatták a veszélyes kártevőt.

Hirdetés

Sajnos továbbra sincs kilátás arra, hogy a közeljövőben véget érhet az Oroszország és Ukrajna között dúló háború, melynek kapcsán már számtalan esetben láthattuk, hogy a konfliktus nemcsak a fizikai harctereken, hanem az informatikai hálózaton is dúl.

Az agresszor Oroszország köztudottan kiterjedt, államilag finanszírozott hackerhálózattal rendelkezik, egy ehhez tartozó csoport Ukrajnának szánt USB-vírusa pedig a jelek szerint kiszabadult az eredetileg tervezett bevetési területéről, és már több európai országban is felbukkant.

Hirdetés

A LitterDrifter nevű kártevőt a Check Point Research kiberbiztonsági cég mutatta ki, melynek sejtése szerint a vírust az orosz titkosszolgálattal (Szövetségi Biztonsági Szolgálat, FSZB) kapcsolatba hozható Gamaradeon hackerbanda hozta létre, amely többnyire regionális célpontokat, ebben a konkrét esetben pedig Ukrajnát támadja.

A LitterDrifrternek nevezett kártevőt a VBScript programozási nyelvben írták, amit egyébként más kiberbűnözők is gyakran használnak efféle célokra, ezért a Microsoft nemrégi bejelentette az eltávolítását a Windowsból. A Gamaradeon vírusa USB-meghajtókon keresztül, automatikusan terjed, egy számítógépre jutva pedig képes parancsokat fogadni a hackerek C2-szervereiről.

A Check Point Research a célpontnak szánt Ukrajnán túl már Németországban, Lengyelországban, Chilében, Vietnamban és az Egyesült Államokban is kimutatta a kártevőt, amiből a cég arra következtet, hogy az orosz hackerek elvesztették az irányítást felette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.