Hirdetés

Űrszemét miatt kellett módosítani a Nemzetközi Űrállomás pályáját



|

A nem mindennapi manőverre azért volt szükség, hogy ne történjen baleset az űrben.

Hirdetés

A Nemzetközi Űrállomás már elég régóta kering a Föld körül, és az előrejelzések alapján bizony még jó néhány évig "a helyén" marad. Azonban a bolygónk körül rengeteg mesterséges, további használatra már nem alkalmas tárgy is kering, amelyek egy rossz pillanatban akár még kárt is tehetnek az űrállomásban, így nemrég fontos beavatkozásra volt szükség.

Hirdetés

A repülésirányítási központ úgy döntött, módosítja a Nemzetközi Űrállomás Föld körüli pályáját, nehogy űrszemétnek ütközzön a szerkezet. A különleges manőverhez a Progressz MSZ-14 teherűrhajó hajtóművét használták, ami nagyjából 100 másodpercig működött, így az űrállomás megközelítőleg 900 méterrel került távolabb a Földtől.

Úgy tűnik, hogy ennyi elég is volt a baleset elkerüléséhez, így a jelenleg ötfős legénység zavartalanul folytathatja a munkát, de azért a koroljovi és a houstoni irányítóközpontok továbbra is árgus szemmel figyelnek, hogy készen álljanak beavatkozni, amikor a helyzet azt kívánja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.