Hirdetés

Az Egyesült Államok kész szíven lőni a Huawei-t



|

Nem elég, hogy egyre fogy a Huawei türelmi ideje a kereskedésre, a Trump-kormányzat célja az, hogy a kínai vállalat teljesen képtelen legyen mobilt építeni.

Hirdetés

Alig néhány nappal azután, hogy hivatalosan is 45 nap újabb haladékot kaptak az amerikai vállalatok arra, hogy a Huawei-jel kereskedjenek, máris arról szólnak a hírek, hogy enyhülésről szó sincs, sőt - a legújabb kémkedési vádak fényében gyakorlatilag kivégezné a vállalatot. Az amerikai kormány állítólag olyan lépéseket fontolgat, hogy még a nemzetközi chipgyártókat is eltiltsa attól, hogy a kínai vállalattal üzleteljenek. Ehhez persze közvetlenül nincs jogköre az amerikai vezetésnek, de megvannak azok a jogi formulák, amelyekkel nyomást gyakorolhat minden érintettre.

Hirdetés

A Huawei azt még viszonylag túlélte, hogy a Google ökoszisztémája nélkül, "pucér" Androidra kellett egy saját alkalmazásboltot és app-környezetet építeni. Sőt, igazából még jól is kijöhet a dologból, mivel több másik távol-keleti céggel együtt szövetségbe tömörült, amolyan Google-ellenpólusként. Ha a kereskedelmi háborúskodásban az USA megfelelő szintű ellencsapást szeretne bevinni, ahhoz esélyesen nem lesz elég, hogy a májusi kezdőállapothoz hasonlóan az összes amerikai cégnek teljes kereskedelmi stopot szab meg a Huawei felé, hiszen mobilos alkatrészekkel és technológiákkal nemzetközi szereplők még valamilyen szinten életben tarthatnák a kínai gyártót. És itt jön a jogi trükk.

Az amerikai kereskedelmi jogrendszerben létezik egy úgynevezett Foreign Direct Product Rule nevű szabályozás, amelynek értelmében az Egyesült Államok olyan vállalatok tevékenységébe is beleszólhat, amelyek nem amerikai illetőségűek.

Ehhez mindössze annyira van szükség, hogy ezek a cégek amerikai szabadalmakat, és / vagy olyan gyártási eszközöket használjanak saját termékeik előállításához, amelyek az Egyesült Államokból származnak. Ilyenkor ugyanis az adott cégnek licencet kell kérnie arra, hogy az így készült termékeket, alkatrészeket továbbadhassák - ezt a köldökzsinórt viszont a Trump-kormányzat a tervek szerint simán elvághatja, legalábbis megfenyegetheti ezzel a gyártókat.

Még nem tudni, lesz-e ebből a tervből valóban elindított gyakorlat, mindenesetre az illetékes kormányszervek már pontosították az ezzel kapcsolatos dokumentumokat, amelyeket még törvényi erőre kell emelni. Végeredményben egy ilyen "hidegháborúban" a Huawei teljesen elveszíthetné a képességét arra, hogy mobilokat gyártson, hiszen például hiába saját tervezésűek a HiSilicon Kirin rendszerchipek, ezeket például a TSMC-vel gyártatják. Ha minden lehetséges külső szereplőt gúzsba köt az új amerikai passzív-agresszív szabályozás, a Huaweinek többek között teljesen saját szinten kellene megoldania a processzorok, memóriamodulok és egyéb alkatrészek gyártását - ugyan vannak ilyen irányú fejlesztések Kínában, de egyelőre nem tartanak ott, hogy a Google elhagyásához hasonló kihátrálást tudna véghezvinni a Huawei. Márpedig ez azt jelentené, hogy ezzel tényleg vége lenne a vállalatnak, leállnának a gyártósorok, és minden siker ellenére (legalábbis a mobilos részleg tekintetében) becsukhatnák a boltot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.