Hirdetés

Úszó robotrajjal fedezné fel a távoli holdak óceánjait a NASA



|

Merőben új megközelítést alkalmazna az élet nyomai után kutató űrhivatal.

Hirdetés

Miközben a NASA már az azonosítatlan légi jelenségek megmagyarázásába is belevetette magát, az űrhivatal elsősorban továbbra is "odakint" keresi az élet nyomait, amelyben komoly szerep juthat az olyan innovatív megoldásoknak, mint a "Sensing With Independent Microswimmers", vagyis az "Érzékelés független mikro-úszókkal" nevű koncepció.

A SWIM lényegében egy csapatnyi apró robotot takar, melyek az olyan távoli holdak óceánjainak felfedezésében hozhatnának hatalmas előrelépést, mint a Jupiter körül keringő Európa, vagy a Szaturnuszt kísérő Enceladus.

Hirdetés

Az ék formájú, nagyjából okostelefon-méretű robotokat egy nagyobb szonda juttatná a vastag jégpáncéllal borított óceánokhoz, amely hő útján vágná át magát a fagyott rétegen, hogy aztán a célba érve szabadjára engedje az önálló mozgásra képes rakományát. A megoldás előnye, hogy az érzékelőkkel felszerelt miniatűr szerkezetek jóval nagyobb területeket tudnának megvizsgálni, mint egy egyetlen ponton tevékenykedő hagyományos szonda, miközben sokkal könnyebb a szállításuk, mint egy nagyobb, önjáró szerkezeté.

A SWIM minibúvárai vezeték nélküli kapcsolaton továbbítanák a begyűjtött adatokat a szondának, amely a jég alól, egy kábel segítségével juttatná el a küldeményt a Földdel kommunikáló leszállóegységnek. Az elképzelést pedig már csak azért is érdemes tüzetesebben is megvizsgálni, mert ha egy SWIM-robot tönkremegy, a többi még mindig elvégezheti a feladatát, ellentétben a hagyományos eszközökkel, ahol az egyetlen fő szonda kudarcával az egész küldetés is bukik.

"Mi van, ha annyi évnyi próbálkozás után rossz helyen törsz át a jégpáncélon? Mi van, ha ott vannak az élet jelei, de nem pont ott, ahol beléptél az óceánba? Ha ezeket a robotrajokat magunkkal vinnénk, akkor képesek lennénk "odaát" is körülnézni, hogy sokkal több mindent felfedezhessünk a környezetünkből, mint amit egyetlen úszó kriobot lehetővé tenne."

- nyilatkozta Samuel Howell, a projektért felelős NASA Jet Propulsion Laboratory tudósa. A SWIM további fejlesztésére már biztosan lesz alkalmuk a kutatóknak, a koncepció ugyanis nemrég anyagi támogatáshoz jutott a NASA Innovative Advanced Concepts programjából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.