Hirdetés

Üzeneteket lopott és engedély nélkül vásárolt több Google Play-alkalmazás is



|

Kártevőt rejtettek el nyolc, a Google Playről elérhető alkalmazás frissítéseiben.

Hirdetés

A McAfee biztonsági cég április 19-én jelezte, hogy kártevőt észlelt nyolc, a Google Playről elérhető alkalmazásban, ami a több mint 700 ezerszer letöltött appokon keresztül lopott üzenetértesítéseket, majd bonyolított le engedély nélküli vásárlásokat is.

Az Android/Etinuként elnevezett malware délnyugat-ázsiai és arab-félszigeti Android-felhasználókat vett célba, de a Google közreműködésével természetesen már levették azokat az elsősorban fotószerkesztős, háttérképes, kirakós és kamerás alkalmazásokat, melyekben elrejtették a vírust - pontosabban későbbi frissítésekkel beléjük csempészték, hogy a még tiszta alkalmazást előtte gond nélkül átengedje a Google Play.

Hirdetés

A McAfee azt is képpel bizonyította (ezt alant vehetitek szemügyre), hogy a támadók által üzemeltetett szerver többféle adatot is tárolt az érintettek eszközökről, pl. szolgáltatót, telefonszámot, IP címet, SMS-eket, de még az automatikusan megújuló előfizetésekkel kapcsolatosakat is.

A McAfee természetesen figyeli a helyzetet és továbbra is együttműködik a Google-lel, hogy kigyomláljanak minden ehhez hasonló veszélyforrást az alkalmazásboltból.

Pár példa az érintett appokra:

Bizonyíték a kiszivárgott adatokra:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.