Hirdetés

Vágtázik a bitcoin árfolyama, de sokan megégethetik magukat vele



|

Továbbra is látványos optimizmus övezi a feltámadt kriptovalutát, ám van egy nagy kockázati tényező az egyenletben.

Hirdetés

A pandémiát követő gazdasági nehézségek és világpolitikai bizonytalanságok a hagyományos befektetések felé terelték a pénzt, ami látványosan megtépázta a kriptovaluták iránti keresletet. A piac legértékesebb szereplőjének számító bitcoin árfolyama még 2021 novemberében váltott csökkenőbe, és egészen tavaly januárig tartott a gyengélkedés.

A 2023-as év azonban először visszafogott, majd egyre látványosabb fellendülést hozott, ami most rég nem látott csúcsra tornázta a BTC árát.

Hirdetés

A kriptovaluta értéke ugyanis nemrég átlépte a 45 ezer dolláros árfolyamot, amire már 21 hónapja nem volt példa, és egyelőre nem is látszik, hogy megtörne a lendület. A Google alábbi, forintban kifejezett ábrája látványosan megmutatja, mi zajlott le az elmúlt egy évben. Tömören összefoglalva: 148,74 százalékos os növekedés, amivel egyetlen BTC most közel 9,5 millió forinttal többet ér, mint tavaly ilyenkor.

A TechSpot beszámolója szerint ráadásul az elemzők az árfolyam további, jelentős erősödésére számítanak, ami két tényezőnek köszönhető. Az egyik a négyévente végrehajtott, 2024-ben is esedékes felezés, melynek során megfelezik a bányászoknak kiosztott bitcoin mennyiségét, és amit hagyományosan az árfolyam emelkedése szokott követni. Az optimizmust támogató másik faktor pedig az a várakozás, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet akár már januárban engedélyezheti a BTC ETF-ként (exchange traded fund) való adásvételét.

Az utóbbiról már az ősz során is hírt adtunk, a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy a befektetők a bitcoin tényleges birtoklása nélkül is üzletelhetnének a kriptovalutával, alaposan felhajtva az érdeklődést a virtuális pénz iránt. Az ezzel kapcsolatos várakozás már hónapok óta fűti a BTC-lázat, ám ez egyben komoly kockázatot is jelent, mivel jelen pillanatban semmi sem garantálja a SEC kedvező döntését.

Magyarán könnyen előfordulhat, hogy egy esetleges elutasító határozat ismét a mélybe taszítja az árfolyamot, sok olyan befektetőt égetve meg, akik már az elmúlt hónapok fellendülése alatt, tehát magasabb áron kapaszkodtak fel az újfent nekilódult hype-vonatra.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.