Hirdetés

Valaki egy életnagyságú X-szárnyút épített, most Ukrajnának akar segíteni vele

|

Az Amerikában élő grúz férfi eredetileg a gyerekei miatt építette az űrhajót, most azonban jótékonykodásra szeretné fordítani.

Hirdetés

Akaki Lekiachvili Grúziában született és sokáig ott is élt, amikor az ország még a Szovjetunióhoz tartozott. A rendszer cenzúrája miatt sokáig nem találkozott a Star Wars franchise-zal, a 80-as évek végén azonban rögtön szerelembe esett a filmekkel.

Most már Amerikában lakik, és ugyan gyerekkorában a szülei lebeszélték arról, hogy űrhajómérnök legyen, azért nem teljesen engedte el ezt az álmát. A grúz származású férfi sok évvel ezelőtt elhatározta, hogy egy X-szárnyú megépítésével hozza közelebb a tudományokat a gyerekeihez, amiben ők mindig partnerek is voltak, a legnagyobb örömet azonban talán mégis az apának jelentette a projekt.

Hirdetés

Az űrhajó építését először a garázsukban kezdte el, amit hamar kinőtt, így először bővítette azt, majd az udvarban épített egy hangárt a hatalmas X-szárnyúnak.

Az 50 éves férfi saját bevallása szerint körülbelül 50 és 100 ezer dollár között költött a projektre, ez mai árfolyamon 18-36 millió forint. Az X-szárnyú méretben a filmekben látott vadászgép kétharmada, sík felszínen 6 km/h-val gurul, a sugárhajtóművei kinyithatóak és világítanak is, emellett pedig saját R2D2-val és műszerekkel rendelkezik a pilótafülkében.

Az utolsó simításokat 2022 elején végezte el Lekiachvili, mikor az orosz sereg támadást indított Ukrajna ellen. A férfi és lengyel származású felesége is úgy érezte, segíteniük kell, így a hangárban őrizgetés helyett Star Wars eseményekre kezdték hordani a vadászgépet, az így befolyt pénzt pedig a háborús menekültek megsegítésére fordították.

Lekiachvili azonban ezzel még nem elégedett meg. Most egy nonprofit szervezetet keres, akik segítenek neki elárverezni a relikviát, ugyanis, ahogy ő fogalmazott:

"Meg tudom építeni az X-szárnyút, a pénzkereséshez azonban szakemberre van szükségem"

Azt nem tudjuk, hogy mennyi lesz az űrhajó kikiáltási ára, az viszont biztos, hogy a szellemi értéke felbecsülhetetlen. A projektnek egyébként egy önálló Twitter profilt is létrehoztak, ami még Mark Hamill, azaz Luke Skywalker figyelmét is felkeltette.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.