Hirdetés

Valaki egy életnagyságú X-szárnyút épített, most Ukrajnának akar segíteni vele



|

Az Amerikában élő grúz férfi eredetileg a gyerekei miatt építette az űrhajót, most azonban jótékonykodásra szeretné fordítani.

Hirdetés

Akaki Lekiachvili Grúziában született és sokáig ott is élt, amikor az ország még a Szovjetunióhoz tartozott. A rendszer cenzúrája miatt sokáig nem találkozott a Star Wars franchise-zal, a 80-as évek végén azonban rögtön szerelembe esett a filmekkel.

Most már Amerikában lakik, és ugyan gyerekkorában a szülei lebeszélték arról, hogy űrhajómérnök legyen, azért nem teljesen engedte el ezt az álmát. A grúz származású férfi sok évvel ezelőtt elhatározta, hogy egy X-szárnyú megépítésével hozza közelebb a tudományokat a gyerekeihez, amiben ők mindig partnerek is voltak, a legnagyobb örömet azonban talán mégis az apának jelentette a projekt.

Hirdetés

Az űrhajó építését először a garázsukban kezdte el, amit hamar kinőtt, így először bővítette azt, majd az udvarban épített egy hangárt a hatalmas X-szárnyúnak.

Az 50 éves férfi saját bevallása szerint körülbelül 50 és 100 ezer dollár között költött a projektre, ez mai árfolyamon 18-36 millió forint. Az X-szárnyú méretben a filmekben látott vadászgép kétharmada, sík felszínen 6 km/h-val gurul, a sugárhajtóművei kinyithatóak és világítanak is, emellett pedig saját R2D2-val és műszerekkel rendelkezik a pilótafülkében.

Az utolsó simításokat 2022 elején végezte el Lekiachvili, mikor az orosz sereg támadást indított Ukrajna ellen. A férfi és lengyel származású felesége is úgy érezte, segíteniük kell, így a hangárban őrizgetés helyett Star Wars eseményekre kezdték hordani a vadászgépet, az így befolyt pénzt pedig a háborús menekültek megsegítésére fordították.

Lekiachvili azonban ezzel még nem elégedett meg. Most egy nonprofit szervezetet keres, akik segítenek neki elárverezni a relikviát, ugyanis, ahogy ő fogalmazott:

"Meg tudom építeni az X-szárnyút, a pénzkereséshez azonban szakemberre van szükségem"

Azt nem tudjuk, hogy mennyi lesz az űrhajó kikiáltási ára, az viszont biztos, hogy a szellemi értéke felbecsülhetetlen. A projektnek egyébként egy önálló Twitter profilt is létrehoztak, ami még Mark Hamill, azaz Luke Skywalker figyelmét is felkeltette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.