Hirdetés

Valaki „szórakozásból” kiszivárogtatta 700 millió LinkedIn-felhasználó személyes adatait



|

Az eset még júniusban történt, ám a gigászi listát összeállító hacker nemrég elég lazán nyilatkozott a téma kapcsán.

Hirdetés

Előző hónapban érkezett a hír, miszerint valaki összeállított egy olyan listát, amelyen 700 millió LinkedIn-felhasználó adatai találhatóak meg, köztük helyszínek és telefonszámok.

Az esetet nem igazán lehet hagyományos hackertámadásnak tekinteni, mivel valójában egy úgynevezett adatkaparásról van szó, tehát nyilvánosan elérhető információkat gyűjtött az elkövető egy adatbázisba, habár valószínűleg egy olyan API segítségével, amit nem éppen ilyesmire találtak ki.

Hirdetés

API-kat használva pedig jóval több adathoz férhetünk hozzá, mint szimpla böngészés közben, így elég problémás dolog lehet az adatkaparás, a júniusi támadás pedig a LinkedIn közösségének több mint 90%-át érintette, így értelemszerűen elég súlyos esetről van szó. Időközben a BBC-nek sikerült is elérnie a szivárogtatás mögött álló hackert, aki Tom Linerként hivatkozott magára, és elárulta, hogy pusztán szórakozásból állította össze a listát.

Azért nagy valószínűséggel Liner szívesen nyerészkedne is a dolgon, mivel állítólag 5000 (több mint 2 millió forint) font körüli összegért árulja a listát az interneten. Egyébként ha hihetünk a hackernek, akkor bizony ő állt az áprilisi, Facebookot érintő adatkaparás mögött is, amikor 533 millió felhasználó adatait sikerült megkaparintania. A LinkedIn elleni támadás során majdnem ugyanazt a módszert alkalmazta, mint a közösségi oldalnál, viszont több hónapig tartott, amíg elvégezte a munkát, mivel állítása szerint meg kellett hackelnie a LinkedIn API-ját.

Az üzleti közösségi oldal egyébként tagadja, hogy a támadó az API-t használva jutott hozzá a személyes adatokhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.