Hirdetés

Valami nincs rendben az iOS 16-os iPhone-ok üzemidejével



|

Két héttel az új operációs rendszer megjelenése után is sokan panaszkodnak arra, hogy kevesebb ideig bírja az iPhone-juk.

Hirdetés

Az új telefonjaival együtt az Apple minden évben kiadja mobil operációs rendszere frissített változatát is, a szeptember 12-én megjelent iOS 16 pedig egész vaskos update-et hozott, teljesen átszabható főképernyővel, utólag is szerkeszthető iMessage-üzenetekkel és egy sor biztonsági funkcióval.

Egyes felhasználók beszámolója szerint azonban mindez komoly árat, az üzemidő feláldozását követelte, mivel a készülékeik érezhetően rosszabbul teljesítenek ezen a téren az iOS 16 telepítése óta.

Hirdetés

Fontos megjegyezni, hogy ez az első napokban még többnyire normálisnak tekinthető: az új rendszer installálását követően a háttérben napokig folyik az indexelés, mire minden a helyére kerül, illetve ha nem tiszta telepítést végzünk, akkor is beragadhatnak bizonyos folyamatok, amelyek egy ideig pörgetik a processzort (ennek általában indokolatlan melegedés a jele).

Az iOS 16 esetében azonban valami másról lehet szó, hiszen az új platform megjelenése óta már két hét telt el, de még mindig nem kerültek egyenesbe a dolgok. Ahogy a 9to5Mac cikke is rámutatott, a közösségi oldalakon (pl. Reddit, Twitter) szép számmal találni panaszokat, van, akinél az iOS 15-ös 11-12 óráról 7 órára esett vissza a rendelkezésre állási idő, másnál pedig a munkanap végi szokásos 85-90% helyett most 65-75% körül áll az iPhone töltöttsége. A 9to5Mac emellett egy szavazást is tartott, amelyen a résztvevők 63%-a jelezte, hogy rosszabb lett az iPhone-ja üzemideje az iOS 16-tal.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, sokan arra a következtetésre jutottak, hogy az Apple szándékosan teszi tönkre a készüléküket, hogy beruházzanak az új iPhone 14-szériára. A probléma azonban nem mindenkinél jelentkezik, a Redditen például még pozitív bejegyzések is akadnak az üzemidőt illetően, igaz, főként a tavalyi csúcsmodellek, az iPhone 13 Pro-széria esetében.

Aki elégedetlen az iOS 16 alatt tapasztalt akkuidővel, az több dolgot is tehet. A legkézenfekvőbb az ún. clean install, vagyis a tiszta telepítés, amikor biztonsági mentés nélkül állítjuk vissza a telefont, amely leginkább a Windows teljes újrahúzásához hasonlítható. Ezzel teljesen "kipucoljuk" a rendszert, a hátránya viszont, hogy az iCloudban tárolt anyagokon kívül (pl. jegyzetek, hangfelvételek, fotók, kontaktok) minden beállításunk elvész, vagyis nulláról kell konfigurálni a készüléket.

A másik lehetőség a visszaállás az iOS 15.7-re, ami cikkünk írásakor még továbbra is lehetséges (egészen addig, amíg az Apple szerverei aláírják régi verziót), és számos útmutató található hozzá az interneten. A végső opció pedig a várakozás, hiszen az Apple várhatóan több frissítést is kiad majd az új operációs rendszerhez, volt, akinél már az iOS 16.02-vel is javult a helyzet.

Emellett azt is érdemes megjegyezni, hogy a rezgő visszajelzéses gépelés is merítheti az akkut, amire az Apple külön blogposztban figyelmeztetett. Ennek kikapcsolásához a Beállítások > Hang és haptikus visszajelzések menüjébe, a billentyűzet visszajelzéseihez kell navigálnunk.

Nektek mi a tapasztalatotok az iOS 16-tal?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.