Hirdetés

Vallomást kell tennie Mark Zuckerbergnek az Instagram tinikre gyakorolt hatásáról



|

Kínos kérdések izzaszthatják meg a cégvezetőt.

Hirdetés

Tovább dagad a Facebook körüli botrány, ami még szeptemberben robbant ki a The Wall Street Journal oknyomozó cikksorozatával. A Frances Haugen nevű egykori alkalmazott által kiszivárogtatott dokumentumokra épülő írások leleplezték, hogy a Facebooknak titokban pontos képe volt a tulajdonába tartozó Instagram tinédzserekre gyakorolt káros mentális hatásairól (pl. testképzavar, függőség).

Az Instagram tevékenységét már a cikkek előtt is árgus szemekkel vizsgálta a szenátus kereskedelmi bizottsága, mivel a közösségi oldal tavasszal bejelentette, hogy külön gyerekeknek szánt alkalmazást fejleszt. Az azóta a gyűlöletbeszéd elleni harc kérdésére is átterjedt botrány miatt ettől ugyan ideiglenesen elállt a vállalat, most viszont további meghallgatások következnek.

Hirdetés

A kereskedelmi bizottságot vezető szenátor, a demokrata Richard Blumenthal ugyanis nemrég egy neki címzett levélben vallomástételre szólította fel a Facebook vezetőjét, Mark Zuckerberget, vagy az Instagram fejét, Adam Mosserit. Ha bármelyikük megjelenik, elsősorban arra kell majd választ adniuk, hogy miként tervezik megvédeni a gyerekeket a jövőben.

A meghallgatáson fontos szerepet kaphat a hazugság témaköre is, a szenátor levele ugyanis megemlíti, hogy a kiszivárgott adatok fényében a vállalat augusztusban tanúskodó biztonsági főnöke, Antigone Davis nem volt őszinte, amikor azt állította, hogy "tudomása szerint" a Facebooknak nincsenek eltitkolt kutatásai.

Kínos percek elé nézhet tehát Zuckerberg vagy Mosseri. A szenátori felkérés egyébként nem kötelező érvényű, viszont ha szükséges, a bizottság formális idézéssel kényszerítheti a vezetőket a megjelenésre. Annál is inkább, mert a szivárogtató Frances Haugen már megtette a vallomását, amire Zuckerberg eddig csak az interneten reagált, lényegében azt az álláspontot képviselve, hogy a média félreértelmezte és eltúlozta a nyilvánosságra hozott dokumentumok tartalmát.

A botrányt kirobbantó cikksorozatot közlő WSJ viszont többször is rámutatott, hogy a Facebook eddig egyetlen alkalommal sem cáfolta az írások tényszerű állításait, s hogy a felháborodás hatására hivatalosan is elérhetővé tett belsős jelentés erősen hiányos volt a lap által feldolgozott anyaghoz képest.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.