Hirdetés

Valóban spórolhatunk az elektromos berendezések áramtalanításával?



|

Sosem késő megfogni némi pénzt, de nem mindegy, hogyan csináljuk.

Hirdetés

Az orosz-ukrán háború nyomán kialakult energiaválság lényegében a "rezsicsökkentésnek" nevezett kormányzati ársapkának is véget vetett, így a havi 2523 kWh-nyi fogyasztást meghaladó háztartások most akár a korábbi áramszámlájuk többszörösét is kénytelenek kifizetni.

Ebben a helyzetben az ember ott spórol, ahol tud, az elektromos eszközeink fogyasztását pedig nem csak az igénybevételük visszafogásával, vagy a takarékosabb modellekre való leváltásukkal lehet megzabolázni, hanem a használaton kívüli áramfogyasztás, vagyis az ún. fantomterhelés kiiktatásával is.

Hirdetés

A címben foglalt kérdésre tehát egyértelmű igen a válasz, az viszont már kevésbé triviális, hogy miként is tegyük ezt. Egyes készülékek ugyanis elenyészően kevés energiát kérnek készenléti állapotban, míg egyesek kifejezetten mohón falják az ampereket. A rossz hír, hogy a termékek és a felhasználói szokások különbözősége miatt nem szolgálhatunk pontos számokkal, de egy korábbi cikkünkben megpróbáltunk néhány tájékoztató jellegű értéket mutatni az elektronikai eszközök különböző kategóriáiban.

Két dolgot tehet az, aki biztosra menne a fantomterhelés elleni keresztes háborúban: válogatás nélkül áramtalanít minden éppen nem használt kütyüt, vagy gondosan szelektál közöttük. Az első opció a különböző okoskonnektoroknak és elosztóknak köszönhetően már nagyban megkönnyíthető, míg az utóbbihoz egy fogyasztésmérő funkcióval ellátott dugaljra lesz szükségünk.

Ezeket már akár pár ezer forintért is beszerezhetjük, és az egyes készülékekre kötve pontosan elárulják, hogy mennyi energiát kóstál az adott felszerelés készenléti állapotban tartása, így a szükséges mérések elvégzésével könnyedén kiszúrhatók a notórius túlfogyasztók, a kisebb étvágyú kütyükkel pedig nem szükséges foglalkoznunk.

Ha pedig az áramtalanítást érintő problémakört letudtuk, akár további trükkökkel is visszafoghatjuk a rezsiköltségeket, amihez testvéroldalunk, a Zöld Pálya  szállított néhány hasznos tippet.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.