Hirdetés

Valójában ezért kell bekapcsolnod a Repülő módot utazás közben



|

Több oka is van annak, hogy miután repülőre szállunk, megkérnek minket, aktiváljuk a Repülő üzemmódot készülékeinken.

Hirdetés

Néhányan talán még emlékeznek azokra az időkre, amikor repülőre szállás után arra kértek minket, hogy teljes mértékben kapcsoljuk ki mobiltelefonjainkat, és ne vegyük elő azokat az utazás időtartama alatt. Manapság a legtöbb járaton elegendő az okostelefonok és egyéb készülékek szinte mindegyikénél elérhető Repülőgép mód (Airplane mode) aktiválása: egy gombnyomással elintézhetjük, hogy lekapcsolódjunk a mobilhálózatokról, továbbá - készüléktől függően - deaktiváljuk a Wi-Fi-t és/vagy a Bluetooth-t.

Naiv dolog lenne azt gondolni, hogy mindenki betartja a szabályokat, és az sem véletlen, hogy a légiutas-kísérők sem veszik ki mindenki kezéből a telefonokat egyesével, hogy megnézzék, aktív-e a Repülőgép mód. Ha valaki nem kapcsolja be, még nem lesz garantáltan katasztrófa a vége, de nem ok nélkül kérik ennek aktiválását.

Hirdetés

Mi történik, ha nem kapcsoljuk be a Repülőgép módot?

Repülési magasságban hiába próbálna bárki mobilhálózatra csatlakozni, nem járna sikerrel, hiszen a jeladó tornyok hatótávján kívül lenne, és ha mégis csatlakozna, akkor is csak egy pillanatra tehetné meg, mielőtt a nagy sebesség miatt másik toronyra kellene váltania. A telefonok igyekeznek valamibe kapaszkodni, folyamatosan keresik a jelet, minek hatására a pilóták korábban egy idegesítő, kattogó hangot hallottak, ami elterelhette a figyelmüket, az általánosnál sokkal veszélyesebbé tette a felszállást és a landolást. Előfordulhat az is, hogy pillanatokra megszakad a pilóták és a légiirányítók összeköttetése, vagy a magasságmérő műszer zavarodik össze - talán nem kell ecsetelni, miért bajos ez.

Ez ma már kevésbé jelent problémát, hiszen a rendszereket úgy készítik fel, hogy akkor se kavarodjanak össze, ha egy utas nem tett eleget a kérésnek. Néhány nagyobb légitársaság megállapodást kötött mobilszolgáltatókkal, és a fedélzeten is engedélyezik a hálózatok használatát (magát a telefonálást már kevésbé, részben azért, mert a többi utast zavarhatja), illetve sok járaton elérhető a műholdas alapú Wi-Fi, továbbá a bluetooth bekapcsolása, a vezeték nélküli fejhallgatók használata sem tilos.

Ezért is fontos a Repülőgép mód

Aki mostanában utazott, már azt az instrukciót kaphatta, hogy felszállás és leszállás közben tegye el laptopját és nagyobb elektronikai eszközét, viszont okostelefonok, zenelejátszók, tabletek használata engedélyezett. Ezeket ugyanis viszonylag gyorsan el tudjuk tűntetni, ha valamilyen probléma adódik és cselekednünk kell, míg egy laptoppal való szerencsétlenkedés következtében értékes perceket veszíthetünk és megelőzhető problémákat okozunk.

Alapvetően is fontos, hogy akármennyit is repültünk, felszállásnál teljes figyelmünket a légiutas-kísérők és a körülöttünk zajló események felé irányítsuk, mert ugyan annak, hogy lezuhanjunk, nagyon kicsi az esélye, a turbulencia okozhat kényelmetlenségeket repülés közben. Ha bármi történik, muszáj a lehető legjobb döntést hoznunk, figyelni az utasításokat.

Egyébként pedig akkor is érdemes aktiválni a Repülőgép módot, ha nem fontos, hogy azonnal elérjenek minket, de szeretnénk az akkumulátort egy kicsit lassabban meríteni. Mivel ilyenkor egy rakás komponens kikapcsol, az áramfogyasztás is jelentősen csökken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.