Hirdetés

Valósággá válhatnak a sci-fi filmekből ismert robotszemek



|

Egy biometrikus szem prototípusa vitte közelebb az emberiséget a kiborgok létezéséhez.

Hirdetés

A Hongkongi Egyetem legújabb kutatása közelebb hozta a kiborgok megvalósítását, ugyanis a Nature-ben is megjelent tanulmány egy biometrikus szem prototípusának megalkotását részletezi. Leegyszerűsítve gyakorlatilag megalkották a gépi megfelelőjét az emberi szemben található fotoreceptoroknak. A prototípus elhozhatja a robotoknak a szuperlátást, és idővel talán a rászoruló embereken is segíthet. 

Hirdetés

Fan Zhiyong professzort és kollégáit a sci-fi filmek és sorozatok ihlették meg, amikor még 2012-ben előálltak ezzel az ötlettel, most pedig a prototípussal. A robotikus szem elképzelése nem új, effajta terméket összerakni azonban nem egyszerű. 

A jelenleg használt műszemek egyébként lapos felületűek, így csak részben imitálják az emberi szem retináját. A szóban forgó prototípus fejlesztéseinek hála harmincszor több szenzor van a biometrikus szemben, mint a valódi emberi szemben. Egyelőre orvosi robotokban használnák ezeket, amelyek betegekkel foglalkoznak. Ha megfelelő, biológiailag kompatibilis anyagokat találnak, idővel a látássérült embereknél is bevethetik az újdonságot. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.