Hirdetés

Valósággá vált a Terminátor 2 olvadékony robotja|

A T-1000 valódi megfelelője épp úgy szabadul a rácsok mögül, ahogy azt az ikonikus filmben láthattuk.

Hirdetés

Mi sem mutatja jobban az első két Terminátor-film kulturális jelentőségét, hogy habár már a második felvonás is több mint 30 éves, még mindig ezekhez a mozikhoz hasonlítjuk a robotika legújabb fejlesztéseit. Erről persze olykor maguk a mérnökök is gondoskodnak, most éppen azok a kínai kutatók, akik a Terminator 2-ben látott T-1000-re hajazó robotot alkottak.

A Hongkongi Kínai Egyetemen dolgozó csapat ugyan - szerencsére - nem egy minden sérülést kibíró gyilkológépet hozott létre, a Robert Patrick által alakított embervadász rugalmas fizikai tulajdonságait viszont megdöbbentő pontossággal sikerült reprodukálniuk.

Hirdetés

Hogy mindenkinek garantáltan leessen a párhuzam, a kutatók egy félreérthetetlen videóval prezentálták a technológiát, amelyben a LEGO-figurára hajazó robot épp úgy folyik ki az őt visszatartó rácsok között, ahogy azt a T-1000 is tette a Terminator 2 legendás jelenetében.

A Matter nevű tudományos folyóiratban részletezett technológia alapja egy különleges fém, amit magnetoaktív folyékony-szilárd fázisú átmeneti anyagnak (MPTM) hívnak, és külső energiaforrás nélkül, mágneses indukcióval képes annyi hőt generálni, ami a saját megolvasztásához szükséges. A galliumba ágyazott, mágneses neodímium-vas-bór mikrorészecskékből álló ötvözet 29,8 fokon olvad, majd szükség esetén vissza is szilárdul.

A robot egy külső mágneses mező segítségével precízen irányítható, s akár két különálló darabra is szakadhat, mielőtt újra összeállna. A Hongkongi Kínai Egyetem kutatói szerint a technológia egyebek mellett gépek szétszerelés nélküli javításánál, vagy orvosi beavatkozásoknál is hasznos lehet. Az utóbbi bizonyítására egy másik videót is bemutattak, amelyen a miniatűr T-1000 egy emberi gyomor modelljéből távolít el egy idegen tárgyat.

Ez már a második rugalmas robot, amivel az egyetem kutatói előálltak: az előzőt tavaly áprilisban leplezték le, ám az még inkább egy kupac mozgó trutyira hasonlított.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.