Hirdetés

Valósággá vált a Terminátor 2 olvadékony robotja



|

A T-1000 valódi megfelelője épp úgy szabadul a rácsok mögül, ahogy azt az ikonikus filmben láthattuk.

Hirdetés

Mi sem mutatja jobban az első két Terminátor-film kulturális jelentőségét, hogy habár már a második felvonás is több mint 30 éves, még mindig ezekhez a mozikhoz hasonlítjuk a robotika legújabb fejlesztéseit. Erről persze olykor maguk a mérnökök is gondoskodnak, most éppen azok a kínai kutatók, akik a Terminator 2-ben látott T-1000-re hajazó robotot alkottak.

A Hongkongi Kínai Egyetemen dolgozó csapat ugyan - szerencsére - nem egy minden sérülést kibíró gyilkológépet hozott létre, a Robert Patrick által alakított embervadász rugalmas fizikai tulajdonságait viszont megdöbbentő pontossággal sikerült reprodukálniuk.

Hirdetés

Hogy mindenkinek garantáltan leessen a párhuzam, a kutatók egy félreérthetetlen videóval prezentálták a technológiát, amelyben a LEGO-figurára hajazó robot épp úgy folyik ki az őt visszatartó rácsok között, ahogy azt a T-1000 is tette a Terminator 2 legendás jelenetében.

A Matter nevű tudományos folyóiratban részletezett technológia alapja egy különleges fém, amit magnetoaktív folyékony-szilárd fázisú átmeneti anyagnak (MPTM) hívnak, és külső energiaforrás nélkül, mágneses indukcióval képes annyi hőt generálni, ami a saját megolvasztásához szükséges. A galliumba ágyazott, mágneses neodímium-vas-bór mikrorészecskékből álló ötvözet 29,8 fokon olvad, majd szükség esetén vissza is szilárdul.

A robot egy külső mágneses mező segítségével precízen irányítható, s akár két különálló darabra is szakadhat, mielőtt újra összeállna. A Hongkongi Kínai Egyetem kutatói szerint a technológia egyebek mellett gépek szétszerelés nélküli javításánál, vagy orvosi beavatkozásoknál is hasznos lehet. Az utóbbi bizonyítására egy másik videót is bemutattak, amelyen a miniatűr T-1000 egy emberi gyomor modelljéből távolít el egy idegen tárgyat.

Ez már a második rugalmas robot, amivel az egyetem kutatói előálltak: az előzőt tavaly áprilisban leplezték le, ám az még inkább egy kupac mozgó trutyira hasonlított.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.