Hirdetés

Valószínűleg nem volt élet a Vénuszon



|

Vitatják a kutatócsoportok, hogy a Vénusz légkörében talált nyomok az élet jelenlétére utaló foszfin meglétét jelzik-e.

Hirdetés

Néhány hónapja, szeptember jelent meg egy tanulmány, amely szerint a Vénusz igen savas felhőiben foszfingáz jelenlétét észlelték. Ez élet jelenlétére utal, a bolygón akár még mikrobák is élhetnek. A felfedezés nagy figyelmet generált, hiszen bár a foszfin az emberre nézve mérgező, a Földön az oxigénhiányos feltételek mellett baktériumok állítják azt elő. 

Lehet azonban, hogy az öröm korai volt: a Párizsi Obszervatórium asztrofizikusai nem találtak semmit, amiről szeptemberben szó volt. 

Hirdetés

A két vizsgálatot persze nem könnyű összeegyeztetni, de a most megkérdezett tudósok szerint nincs jelen a gáz a Vénusz atmoszférájában, sőt, előkerült egy másik tanulmány is a holland Leideni Egyetemről, amely szerint az eredeti vizsgálati módszer fals eredményeket mutathatott ki, és a statisztikai küszöbértéket sem ütik meg az eredmények, vagyis nincs foszfin a Vénusz légkörében. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.