Hirdetés

Lehet, hogy pénzzel lóg neked a Facebook



|

Már lehet kártérítésre jelentkezni a Facebook Cambridge Analytica-botrányával kapcsolatban, de a feltételek nem egyszerűek.

Hirdetés

A Facebook történetének eddigi legnagyobb botránya a 2018-ban kirobbant Cambridge Analytica-ügy, amely dióhéjban arról szólt, hogy az azonos nevű politikai tanácsadócég jogosulatlanul fért hozzá felhasználók millióinak adataihoz, majd különböző célokra, például Donald Trump elnökválasztási kampányában vetette be azokat.

A súlyos visszaélésre a közösségi platform üzemeltetőjének hanyagsága miatt került sor, emiatt pedig egy csoportos per is indult a vállalat ellen, amely tavaly beleegyezett, hogy 725 millió dollárt fizet az érintett károsultaknak. Azóta megnyílt a lehetőség a pénz igénylésére, ám könnyen lehet, hogy sokan visszatáncolnak majd az ehhez szükséges űrlap kitöltésétől.

Hirdetés

A peren kívüli egyezség értelmében kb. 280 millió amerikai felhasználó jogosult a kártérítésre, vagyis egyénenként mindössze néhány dolláros összegről van szó, a Meta (2021 óta így hívják a Facebook anyacégét) viszont cserébe kéri a lakcímet, legalább egy kapcsolati adatot (e-mail cím vagy telefonszám) és persze a fizetési információkat is. Csak és kizárólag az Egyesült Államok lakóinak osztogatnak, hiába választható ki bármilyen ország az űrlapon.

Tekintve, hogy Zuckerbergéknek milyen rossz a hírük az adatkezelést illetően, az érintettek valószínűleg kétszer is meggondolják, hogy a 2-3 dollárnyi bánatpénz reményében tálcán kínálják-e az érzékeny információkat, aki viszont mégis így dönt, az jó eséllyel számíthat az utalásra, az egyetlen követelmény ugyanis az, hogy az adott illetőnek valamikor 2007. május 24. és 2022. december 22. között rendelkeznie kellett Facebook-fiókkal.

Magyarán az sem baj, ha a profil már réges-régen törölve lett, amíg az aktív időszak a megadott dátumok közé esik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.