Hirdetés

Valószínűleg szabálysértően vizsgálta egy csoport az Instagram algoritmusát



|

A Facebook állítólag jogi lépéseket helyezett kilátásba az AlgorithmWatch kutatói ellen, de a cég ezt tagadja.

Hirdetés

Minden bizonnyal egészen összetett algoritmusok dolgoznak azért, hogy a Facebook és az Instagram felhasználói úgy kapják meg a tartalmakat és hirdetéseket, ahogy most. Bár utóbbi esetében többé-kevésbé időrendben látjuk az általunk követett fiókok posztjait, a keresőnél megjelenő posztokat más rendszer szerint tolja elénk.

A berlini AlgorithmWatch arról számolt be, hogy a Facebook fenyegetésének hatására volt kénytelen beszüntetni működését. 2020 márciusában adták ki böngészős plug-injüket, amivel a felhasználók segíthettek adatokat gyűtjeni, és így megvizsgálhatták, hogyan priorizálja az Instagram a képek és a videók megjelenítését.

Hirdetés

Az AlgorithmWatch folyamatosan közzétette kutatási eredményeit, írtak például arról, hogy a nagyobb bőrfelületet mutató képek előtérbe kerülnek, és az arcokat ábrázoló fotók is előnyt élveznek a szöveges posztokkal szemben. Májusban a Facebook találkozót kért a projekt vezetőivel, és azzal vádolta őket, hogy a felhasználási feltételeket, valamint a GDPR-t is áthágják, utóbbit úgy, hogy olyan felhasználóktól gyűjtenek adatokat, akik ebbe nem egyeztek bele.

A csoport azzal védekezik, hogy csak a plug-int telepítő önkéntesek adatait gyűjtötték, az ő feedjük tartalmait vették alapul munkájukhoz, viszont ez az érvelés azért nem állja meg a helyét, mert mindenki folyamában más felhasználók posztjai jelennek meg, akik valóban nem járultak hozzá az adatgyűjtéshez.

A projektet végül lelőtték, mert úgy érezték, a Facebook jogi lépésekre készül, de ezt a cég tagadta. Közleményük szerint szerettek volna olyan megoldást keresni, amivel nem sérül az adatbiztonság, de mégis folytathatja működését az AlgorithmWatch, ahogy arra más, hasonló kutatócsoportok esetében is törekednek. A Cambridge Analytica-botrány után egyébként is van okuk óvatosnak lenni. 

Az tehát továbbra is nagyrészt titok marad, hogy hogyan manipulál minket a Facebook, és aki megpróbálja ezt kideríteni, jobb, ha óvatosan áll neki. Pertől azért nem kell tartani (bár volt már példa jogi lépésekre is, de arra is, hogy egy Facebook-kutató céget felvásárolt maga a Facebook), de az elővigyázatosság és a megfelelő körültekintés mindig fontos.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.