Hirdetés

Van, ahol a gyártók, és nem a sofőrök felelnek majd az önvezető járművek által okozott balesetekért



|

A brit kormány felvázolta az önvezető autózással kapcsolatos terveit.

Hirdetés

Az elektromos autók forradalma meggyorsította az önvezető rendszerek fejlesztését, így ma már nem sokan kételkednek benne, hogy előbb-utóbb felbukkannak majd az utakon a sofőrt egyszerű utassá lefokozó, teljes automatizáltsággal guruló járgányok.

A brit kormány annyira bízik ebben a jövőképben, hogy a napokban egy komoly iparági támogatási csomagot jelentett be, egyben választ adva az önvezetés egyik nagy jogi dilemmájára is: arra, hogy ki lesz a felelős, ha egy önmagát terelgető négykerekű balesetet okoz.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság tervei szerint a szigetország útjai már 2025-re készen állhatnak a teljesen önvezető autók fogadására, a kormány pedig 100 millió fonttal (közel 48 milliárd forint) támogatja az ezzel kapcsolatos projekteket. A teljes összegből 20 millió font megy az olyan vállalkozások megsegítésére, amelyek különböző önvezető szolgáltatásokban, például személy- és áruszállításban gondolkodnak, 6 millió fontot pedig a további piaci lehetőségek kutatására fordítanak.

Ennél jóval többet, 34 millió fontot szánnak a biztonsági fejlesztések és a szükséges jogszabályok kidolgozására. A készülő regulák a meglévő törvényeken alapulnak majd, azt azonban már most leszögezte a kormányzati közlemény, hogy a gyártót fogják felelőssé tenni az önvezető autók okozta balesetekért. Ez alapvetően logikusnak tűnik, de jogi szempontból még mindig szürke zónának számít: 2017-ban például gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg az Uber egyik önvezető járművének kezelőjét, idén pedig egy Tesla-sofőr állt bíróság elé egy Autopilot-üzemmódban (ami egy nem teljesen önvezető rendszer) okozott halálos balesetért.

A brit kormány várakozásai szerint a szárba szökkenő önvezető iparág értéke a 42 millió fontot is elérheti, és 38 ezer új munkahelyet teremthet az Egyesült királyságban.

"Azt szeretnénk, ha az Egyesült Királyság élen járna ennek a fantasztikus technológiának a fejlesztésében és alkalmazásában, ezért milliókat fektetünk be a biztonsággal kapcsolatos létfontosságú kutatásokba és a jogszabályok megalkotásába, hogy biztosítsuk a technológia által ígért előnyök teljes körű kihasználását."

- mondta Grant Schapps közlekedési miniszter, aki szerint az önvezető járművek nemcsak az utakat teszik biztonságosabbá, de az emberek hozzáférését is megkönnyítik majd az oktatáshoz és az egyéb létfontosságú szolgáltatásokhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.