Hirdetés

Van, ahol a rendőrségnek már elege van az Apple Watch téves riasztásaiból



|

Túl lelkesen próbál életeket menteni az almás okosóra.

Hirdetés

Az évek során a cupertinóiak igyekeztek minél több funkciót belegyömöszölni a 8. generációját taposó Apple Watchba, így a hordható kütyü már nemcsak egy sokoldalú kommunikációs eszköz, de az egészségmegőrzésben is számíthatunk rá, továbbá akkor is résen van, ha a tulajdonosa vészhelyzetbe kerül.

Az utóbbit szolgálják az esésérzékelési és a balesetérzékelési funkciók, illetve a gyors segélyhívás, amelyet az oldalsó gomb nyomva tartásával érhetünk el. Csakhogy ezek a szolgáltatások olykor akkor is hajlamosak működésbe lépni, amikor szó sincs krízisről, a brit rendőrségnek pedig már egyre terhesebb az Apple Watch túlbuzgósága.

Hirdetés

Nemrég a The Telegraph adott hírt róla, hogy az almás okosóra téves riasztásai miatt jelentősen megnőtt az egyenruhások leterheltsége. A lapnak nyilatkozva az Országos Rendőrfőnöki Tanács (NPCC) közölte, hogy országszerte csúcsokat döntöget a 999-es segélyhívó szám kihasználtsága, nem kis részben az Apple Watch által indított ún. "néma hívások" miatt.

Ezek azok a hívások, amikor a tulajdonos bele sem szól a tárcsázóba, a rendőrök viszont ezeket az eseteket is tüzetesen kivizsgálják. Devon és Cornwall rendőrsége szerint például egy különösen sűrű éjszakán 169 ilyen segélyhívás futott be hozzájuk, amelyek egyenként 20 percnyi munkaidőt követelnek a kollégáktól.

Az NPCC most arra próbálja felhívni a lakosság figyelmét, hogy amikor az Apple Watch a ludas, akkor a tulajdonosok jelezzék az operátornak, hogy téves tárcsázásról van szó. Ezt egyébként maga a gyártó is kiemeli a funkció támogatási weboldalán:

"Ha elindította a hívást, de nincs szüksége a sürgősségi szolgálatokra, ne tegye le a telefont. Várja meg, amíg az operátor jelentkezik, és közölje, hogy nincs szüksége segítségre. Ezután az óra megkérdezi Öntől, hogy szeretne-e szöveges üzenetet küldeni a vészhelyzeti kontaktoknak. Koppintson a Nem gombra, ha törölni szeretné a szöveget."

Csakhogy nem mindig egyszerű reagálni, az embereknek ugyanis sokszor fogalmuk sincs, hogy az óra akcióba lendült. Ennek emlékezetes példája az a januári eset, amikor egy ausztrál személyi edzőre hívta rá a kommandósokat az órája, mert az ütések 1-1-2 számolását segélyhívásra szóló utasításként érzékelte, a vonal túloldalán ülő rendőr pedig lövésekként azonosította a boxkesztyűk puffanását.

Érdemes azonban rámutatni, hogy a hatóság még mindezzel együtt sem ajánlja a segélyhívás funkció kikapcsolását, ahogy a téves baleseti riasztásokat adó iPhone 14-ek esetében sem volt még példa ilyen felhívásra, mivel ezek a fejlesztések valóban életeket menthetnek, akár a balesetek érzékelésről, akár a már Európában is elérhető műholdas segélyhívásról van szó. Amennyire viszont lehetséges, felhasználóként ajánlott minél nagyobb figyelmet fordítani az esetleges téves tárcsázásokra, hogy megkönnyítsük a hatóságok munkáját.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.