Hirdetés

Van, ahol már le is foglalták az Apple telefonjait a kispórolt töltők miatt



|

Az Apple végsőkig ragaszkodik ahhoz, hogy ne kelljen töltőt adnia az iPhone mellé.

Hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szeptemberben határozat született az iPhone-modellek brazíliai forgalmazásának betiltásáról, miután a helyi fogyasztóvédelem, a Senacon úgy találta, hogy a töltő kihagyása a dobozokból sérti a vásárlók jogait. Az Apple álláspontja alapján így visszaszorítható az elektronikai hulladék mennyisége, s egyébként is mindenkinek van otthon kompatibilis töltője, a brazil hatóságok szerint viszont lényegében hiányos termékeket árul az almás cég.

A szeptemberi határozatot követően még egy vaskos bírságot is kiszabtak a cupertinóiakra, a 2020 ősze óta hiányzó töltők viszont nem kerültek vissza a csomagolásba, mivel az Apple fellebbezett a határozat ellen. Tim Cookék arra számítottak, hogy a jogerős döntésig nem is lesz ebből gondjuk, ám végül csalódniuk kellett.

Hirdetés

A helyi illetőségű technoblog beszámolója alapján ugyanis november 11-én egy nagyszabású művelet keretében iPhoneok százait (a 11-estől a 14-es szériáig) foglalták le a hatóságok a mobilszolgáltatók és a hivatalos Apple-viszonteladók brazíliavárosi üzleteiben. Ez viszont nem jelentette a helyi értékesítés végét, mivel a vállalat három nappal később sikerrel emelt panaszt az eljárás ellen.

Egy másik brazil híroldal, a MacMagazine cikke azt írja, hogy a panasz ügyében (ami nem összekeverendő az alapkonfliktussal) eljáró Diego Camara Alves bíró szerint a Senacon visszaélt az erejével, amikor az iPhone-ok értékesítésének leállítását rendelte el, mivel a döntés csak ezt az egy vállalatot érintette, miközben számtalan elektronikai eszköz kapható töltő nélkül az erősítőktől a számítógépes kiegészítőkön át a biztonsági felszerelésekig.

A portál kérdésére válaszolva az Apple is kommentálta az ügyet, válaszában azt hangoztatva, hogy a töltők elhagyásával 2 millió tonnányi üvegházhatású gáz kibocsátását spórolják meg. A köztes bírósági végzés értelmében az almás cég zavartalanul árusíthatja tovább az iPhone-okat, amíg nem születik végleges ítélet a töltővitában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.