Hirdetés

Van, ahol már tanárként vetnék be a ChatGPT-t



|

Nem mindenhol tekintenek az oktatásra leselkedő veszélyforrásként a nagy nyelvi modellekre.

Hirdetés

Már a ChaGPT őszi megjelenésének pillanatában nyilvánvaló volt, hogy a mesterséges intelligenciás szöveggenerátor hamar a diákok kedvence lesz, hiszen pillanatok alatt képes hosszú, összefüggő esszéket írni változatos témákban, megspórolva a munkát a leleményes felhasználóknak.

Habár a csevegőbottal összedobott fogalmazások olykor döbbenetes ostobaságokkal vannak tele, az oktatási szakmában felfedezhető némi pánik a technológia miatt, volt, ahol már a tiltás is szóba került. Az Egyesült Arab Emírségek azonban nem ijed meg, hanem a keblére öleli az MI-t.

Hirdetés

Az ország oktatási minisztere, Ahmad Al Falasi nemrég az Alef Education Summit nevű szakmai konferencián kürtölte világgá, hogy blokkolás helyett akár tanári szerepkörben is szívesen látnák a GPT nyelvi modellt. Ennek érdekében olyan partnerekkel fognak együttműködni, mint a technológiát kifejlesztő OpenAI és a cég legnagyobb befektetője, a Microsoft.

"Ahogy a tudományos és oktatási technológia fejlődése világszerte felgyorsul, a hagyományos tanítási módszerek átalakulnak, az innovatív eszközök pedig az interaktív oktatás és a távoktatás révén forradalmasítják az osztálytermet."

- jelentette ki Al Falasi az állami kötődésű The National tudósítása szerint. A miniszter egyúttal azt is leszögezte, hogy nem az emberi tanárok kiváltása, hanem a tanítás minőségének javítása a céljuk. Az emírség ezért most összeállít egy új szabályrendszert, amely rögzíteni fogja a ChatGPT-hez hasonló megoldások felhasználásának szakszerű kereteit.

Az oktatási miniszter azt is elmondta, hogy ez a nyitottság főként a COVID-járvány idején szerzett tapasztalatokból ered, amikor is tudatosodott bennük, hogy mennyire fontos része a technológia az oktatásnak. Al Falasi szerint azonban ennél tovább kell menni, és nem puszta kríziskezelő kellékként, hanem az oktatás átalakításának eszközeként kell tekintenünk a területre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.