Hirdetés

Van baj az Oppo 125W-os gyorstöltőjével az első teszt szerint



|

Pedig annyira akartuk, hogy igaz legyen, amit a kínai cég állított, miszerint 21 perc alatt feltölti a mobilt és még az akku sem gebed bele.

Hirdetés

Nemrég adtunk hírt róla mi is, hogy az Oppo bejelentette eddigi leggyorsabb akku-töltési technológiáját. Ez azt ígérte, hogy egy 4000 mAh kapacitású akkuval rendelkező telefont mindössze 21 perc alatt nulláról 100 százalékra tölt, ami hatalmas előrelépés még egy szintén gyorstöltőként árult, 40W-os megoldáshoz képest is, aminek ugyanehhez 56 percre van szüksége. Még az új Oppo töltő vezeték nélküli módja is többet tud ennél, az érintős megoldás 65W-os teljesítményt ígér. Az első tesztek alapján a sebességgel nincs is gond, de mással igen.

Hirdetés

A gyorstöltési megoldásokkal általában két gond szokott lenni: az egyik az, hogy a túlzott igénybevétel miatt veszélyesen felmelegedhet az akku és ezáltal a mobil burkolata alatt a hozzá közel lévő egyéb alkatrészek is, ami akár konkrét műszaki hibát, gyulladást, robbanást is okozhat. A gyártók persze a korai idők pár rossz tapasztalata óta nem adnak ki olyan töltőt, ami ennyire durva károkat okozna, de itt a második gond. A maximumra srófolt áramátvitel ugyanis jobban kihat az akkumulátor élettartamára, mintha visszafogottabb sebességgel töltenénk, ezért a manapság bejelentett gyorstöltési megoldásoknál mindig kiemelten hangoztatják, hogy a sebesség miatt nem kell attól tartanunk, hogy az akku a vártnál gyorsabban veszíteni kezdene a kapacitásából.

A kapacitás-vesztés alapvetően minden jelenleg használt akku esetében elkerülhetetlen, de lassítható. Jelenleg általában körülbelül két év használat után lehet már érezni valamelyest, hogy hiába töltjük "csutkára" a telefont, az akku már gyorsabban merül, mint új korában. Az Oppo a 125W-os töltőjét úgy harangozta be, hogy 800 töltési ciklus után az akkumulátor kapacitása legfeljebb 20 százalékkal csökken. Ha azt számoljuk, hogy valaki naponta egyszer tölti a készüléket - ami viszonylag életszerű -, ez is legalább két és fél évet ad a jelzett gyengülésig, szóval idáig teljesen rendben is volna.

Most azonban felkerült egy tesztvideó YouTube-ra, ahol az olasz tesztelők az Oppo újdonságának 65W-os, vezeték nélküli módját tesztelték, méghozzá 255 ciklussal (ez tulajdonképpen a telefon teljes lemerítését, majd 100 százalékra töltését jelenti). A tesztelők szerint már ennyi is azt eredményezte, hogy a vizsgált akku 15 százalékot veszített kapacitásából, és ez még a közelében sincs az ígért 800 ciklusnak, vagy a leggyorsabb, vezetékes töltési módnak.

Ez tehát azt jelenti, hogy átlagos használat mellett egy év alatt elérheti az akku kapacitásvesztése a már érezhető 20 százalékot. Persze azért ezt a tesztet kezeljük jelentős távolságtartással, hiszen egyrészt a vezeték nélküli töltést használták, amely sok esetben megterhelőbb a hardverre nézve, másrészt pedig láthatóan egy nagy hardverigényű videófájl lejátszásával merítették a telefont, ami nem pontosan szimulálja az időszakos, általános mobilhasználatot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.