Hirdetés

Váratlan tárgyra bukkant a Perseverance marsjáró



|

A felfedezés kellemetlen velejárójáról árulkodik a Perseverance nemrég nyilvánosságra hozott felvétele.

Hirdetés

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) által kifejlesztett Perseverance (Kitartás) marsjáró tavaly február óta rója a vörös bolygó felszínét ősi, mikrobális élet jelei után kutatva, a nagy útra pedig még egy apró helikoptert is magával vitt, amely sorban dönti a repülési rekordokat.

A Percy becenéven is emlegetett rover már csaknem 500 földi napja dolgozik a terepen, s nemrég egy szokatlan tárgyra bukkant a Mars gyönyörű tájait pásztázva. Egész pontosan nem is maga a lelet, hanem annak helye lepte meg a kutatókat.

Hirdetés

A marsjáró által készített felvételen ugyanis a hővédő fólia darabkája látható egy sziklához tapadva, amelynek a landolási fázisban vette hasznát a Perseverance. A leszállás során használt felszerelés azonban kb. 2 kilométerre a marsjáró jelenlegi pozíciójától zuhant le, így a JPL-nél nem igazán számítottak rá, hogy még itt is belebotlanak a darabjaiba. A NASA szerint ennek ellenére megeshet, hogy a fólia még a landoláskor jutott el ide, de akár a marsi szél is besegíthetett a dologba.

A jelek szerint tehát lassan a Marson is megérik az idő a TeSzedd-mozgalom helyi változatának elindítására, hiszen mégsem várhatjuk szegény Perseverance-tól, hogy még takarítson is maga után. De komolyra fordítva a szót, a NASA néhány éve egy külön blogposztot szentelt a hővédő fóliának, pontosabban Lien Phamnek, akinek az a dolga, hogy "felöltöztesse" az űreszközöket ezzel a különleges, varrással összeillesztett anyaggal.

Ebből kiderül, hogy a védelemhez Mylar többrétegű fényvisszaverő fóliát (hivatalos nevén BoPET) használnak, melynek rétegeit Dacron hálóval választják el egymástól. A legkülső réteget Kapton fólia vagy Beta szövet alkotja, amelyek hatékonyan ellenállnak a hőmérsékleti változásoknak, szükség esetén pedig az elektromos töltés elvezetésére alkalmas "szénmezős" Kapton filmréteget is adnak a mixhez.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.