Hirdetés

Végleg kihal az asztali PC? Lesz olcsó VGA? Ezt hozza 2023 és ezeket fogod te ebből érzékelni



|

Bezár a Twitter és csődbe megy a FaceBook? Kit érdekel, az egyetlen kérdés, hogy lesz-e olcsó VGA? A 2023-as év sem ígérkezik unalmasnak, megnéztük, mire lehet számítani.

Hirdetés

Nem lehet azt állítani, hogy unalmas év volt 2022 az IT-területén: a Samsung több éves stratégiájával és marketinghadjáratával szembe fordulva belépett az OLED-piacra, méghozzá igen hatásos és jó belépővel (az más kérdés, hogy a termékek tavaszi megjelenését egy belső vita szépen meghiúsította), a Facebook Metaverse-kezdeményezéséről egyre többen gondolják azt, hogy - finoman szólva - nem jött el az ideje, ráadásul ezt alátámasztja a leépítési hullám és a platformtól sorra elforduló partnerek.

Talán a legnagyobb vihart Elon Musk és a Twitter-mizéria kavarta, ami még most is szinte naponta hoz újabb fordulatokat. De említhetnénk a kripto 2022-es megreccsenését, a sikertelen ARM-Nvidia felvásárlást vagy az Intel videokártyáit. Cikkünkben most azt nézzük meg, PC-s fronton milyen változásokra számíthatunk - és mikre nem.

Hirdetés

Kijelzők, PC-k, notebookok

Szokásosan 2023 is a CES kiállítással fog indulni, ahol nem a holnaptól megvásárolható eszközöket, hanem a 3-6 hónap múlva várható termékeket, technológiákat mutatják majd be. Ez alól talán az új PC-s platformok jelenthetnek kivételt, amelyeket várhatóan már februárban tesztelni is fogunk. Itt elsősorban az új Intel és AMD mobil platformokról van szó, egészen pontosan a 13. generációs Intel Core és AMD Ryzen 7000-es mobil CPU-król. Ehhez szorosan kapcsolódik az Nvidia GeForce RTX 40-es széria mobil változata, amire égetően nagy szükség van már, tekintve, hogy a 3000-es GeForce-ok túl régóta uralják ezt a szegmenst (előrelépés 3D-teljesítmény terén pedig nincsen).

A notebookok piacán az OLED is tovább hódít és egyre több gépben fog megjelenni ez a kijelzőtípus, méghozzá egyre kisebb prémium felárral. Szintén általánossá válik a multifunkciós Type-C port, amelyen már tölteni is lehet majd szinte minden notebookot - azt pedig csak remélni tudjuk, hogy a PC-gyártók versenyt űznek majd a töltők zsugorításából, amihez a GaN technológia kiváló alapokat ad.

Az asztali PC-k nem halnak ki

Az asztali gépek világa még mindig nem fog csődöt jelenteni, sőt, az ősszel megjelent Intel és AMD platformok terjedésével a DDR5 memóriatechnológia is szép lassan átveszi az uralmat. Ez nem csupán árcsökkentést jelent, a DDR5 modulok sebessége is meredeken emelkedik majd, köszönhetően a nagyobb órajeleknek és szorosabb időzítéseknek - a DDR5-10000 már bárki számára elérhető lesz, persze megfelelő prémium ár mellett.

De ez szinte csak mellékes változás lesz, ugyanis a videokártyák piacán mindenki komolyabb korrekcióra számít. Nos, ahogy azt az Nvidia vezére, Jensen is kimondta, erre hiába várunk,

olcsó videókártya 2023-ban sem lesz.

Persze egy GT 1030-at, vagy RX 6400/6500-at várhatóan be tudsz majd zsákolni viszonylag olcsón, de ezeket tilos gamerkártyáknak nevezni. A GTX 1650-et és RTX 20-as szériát is jó lenne végleg elfelejteni, amiben segíthet, hogy óriási felhalmozott RTX 30-as GPU-készletek vannak a raktárakban, amiket az Nvidia és a kártyagyártók szeretnének ránk sózni. Ennek egyik eredménye már látható: ez az RTX 3060 8 GB, ami nem csupán egy jó kis középkategóriás kártya kevesebb RAM-mal olcsóbban, hanem egy 30%-kal gyengített átverés (a memória-sávszélességet is megfelezte az Nvidia) minimális árcsökkentés mellett.

Aki 2022-től azt várta, hogy majd az Intel borsot tör a két GPU-óriás orra alá, év végén igen csalódott lehet - mi ilyesmire nem számítottunk. Az Arc széria alsó tagjai nagyon gyengék lettek, az erősebbek pedig nagyon drágák és nem mellesleg ritkaságok. Szintén gond, hogy hiába a vas, a driverek csapnivalóan rosszak. Ezt az is bizonyítja, hogy a megjelenést követően közel fél évre volt szükség ahhoz, hogy a DX9-es teljesítményt valamelyest javítsák (2×-ére gyorsították, de még így is kevés).

Ennek ellenére várható némi javulás a VGA-k terén. A középkategóriás RTX 40-ek igen jónak ígérkeznek és az AMD Radeonokról sem érdemes lemondani: a 7000-es széria árban és teljesítményben sem lesz rossz, ahogy a szoftveres extrák terén is felzárkózik az Nvidiához. Az Intel sem fog rögtön hátraarcot csinálni, de hogy az árak hirtelen beszakadnak, arról senki se álmodjon.

144 fps-t karácsonyra

Ha inkább nem várnád ki, amíg az új kártyák lenyomják a régebbiek árát, a használtpiacon is érdemes lehet körülnézni. Sokan szabadulnak majd RTX20/30, illetve Radeon 6000-es kártyáiktól és ha sikerül garanciális példányt kifognod, igen jó áron juthatsz gamervashoz.

Ha a jelenlegi felhozatalt nézed, már látszik, hogy az izmosabb RTX 30-asok ára szépen zuhan - a tulajok igyekeznek szabadulni és váltani az RTX 40-es modellekre. A 3060 Ti-ok 130-150 ezer forint körül vihetők, a 3070-ekért 170-200 ezer forintot kérnek, de 200 ezer forint körül már RTX 3070 Ti-t is kaphatsz. Az RTX 3080 még ma is igen erősnek tekinthető, ráadásul 230-270 ezer Ft-ért a fa alá is beteheted karácsonykor. Innen már csak egy kicsit kell nyújtózkodnod és 320 ezertől a garanciális RTX 3090 tulajok elit köréhez is csatlakozhatsz.

A Radeonok világában is érdemes szétnézni, mert sok esetben alacsonyabb áron jobb 3D-teljesítményt kapsz. Például 190 ezer forint körül már Radeon RX 6800-zal térhetsz haza, 130-150 ezer forintért pedig RX 6700 XT-t mérnek. Ha szerényebb a büdzsé, 70-80 ezer forintért Radeon RX 6600-at szerezhetsz, amivel azért FHD-felbontásban egészen jól el lehet lenni még legalább egy-két évig.

Következő cikkünkben a tévék, majd a mobilok piacán is szétnézünk, az évforduló itt is érdekes változásokat hozhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.