Hirdetés

Végleges tiltással sújtottak egy művészt, mert úgy rajzol, mintha mesterséges intelligencia lenne



|

Egyre nehezebb megkülönböztetni az MI és a hús-vér művészek által készített képeket, ami még biztosan sok feszültséget szül a jövőben.

Hirdetés

Minden jel arra mutat, hogy akár már a közeljövőben képesek lesznek rengeteg feladatot ellátni a mesterséges intelligenciák, ám térhódításuk egyúttal számos, előre nem látott bonyodalmat szülhet. Nemrég például kitiltották a Getty Images adatbázisából az MI kreálta alkotásokat, hogy megvédjék a művészeket, de közben már bárki könnyedén hozzáférhet olyan eszközökhöz, mint például ez a régi fotókat színező algoritmus, és mint a minap kiderült, a jövőben akár még az ügyvédünk is lehet egy MI, vagy a főnökünk

Mivel napról napra fejlődnek és új képességekre tesznek szert, egyre nehezebb megítélni, hogy mi származik embertől, és mi az, amit egy algoritmus álmodott meg. Ezt most a saját bőrén tapasztalhatta meg Minh Anh Nguyen Hoang miután beküldte A Muse in Warzone című képét az /r/Art subredditre, ugyanis azonnal végleges tiltással jutalmazták.

Hirdetés

Amikor megkérdezte, hogy ennek mi az oka, rendkívül modortalan választ kapott az egyik admintól:

"Nem hiszek neked. Még ha tényleg te is "festetted" ezt a képet, tökéletesen lerí róla, hogy egy MI-től kért képről van szó, úgyhogy egyáltalán nem érdekel. Ha tényleg "komoly" művésznek tartod magad, keress magadnak egy másik stílust, ugyanis egyrészt senki nem fogja elhinni neked, hogy ez nem egy MI által generált kép, másrészt az MI sokkal jobb képeket csinál másodpercek alatt, ami neked hosszú órákba telne."

Egyfelől érthető az adminok reakciója, ahogy azonban ezt az esetet kezelték, egyáltalán nem elfogadható, és jó példája annak, hogy a jövőben milyen konfliktushelyzetekbe keveredhetnek teljesen ártatlan művészek is. A Ben Moran néven alkotó művész hosszú ideje profiként dolgozik a Kart Studio kötelékében, mely egy megrendelésre vizualizációkat készítő vietnámi csapatt. Moran, vagyis Hoang egyébként azóta több Photoshop fájllal és egyéb dokumentummal bizonyította, hogy a képet tényleg ők készítették.

Az ügy persze hatalmas felháborodást keltett, az /r/Art subredditen megjelent egy kép, amin a "ba***eg /Art" szöveg látható, és amit már 134 ezren upvote-oltak. Az adminok ezt követően érdekes álláspontot alakítottak ki, egyfelől többé-kevésbé belátták a hibájukat, másfelől a tiltást nem hajlandóak visszavonni, szerintük ugyanis azzal meghajolnának az internetes trollok akarata előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.