Hirdetés

Végül nem a Microsoft javította a Windows 10 tavaly óta ismert sebezhetőségét



|

Egy külső szereplő lépett az ügyben, hogy ne kelljen tovább várni a redmondiakra.

Hirdetés

Ha az ember figyelemmel kíséri a híreket, az új Windows-sebezhetőségek felfedezése nem ritka esemény, ám a problémák súlyosságától függően többnyire legfeljebb néhány hét alatt befutnak a hátsó kapukat eltorlaszoló javítások.

Egészen máshogy alakult viszont a történet egy tavaly kiszúrt biztonsági rés esetében, amelyhez csak nemrég érkezett meg a szükséges patch, és még csak nem is a Microsofttól.

Hirdetés

A kérdéses bugról néhány napja számoltunk be: lényegében arról van szó, hogy  a támadók bizonyos feltételek mellett adminisztrátori jogosultságokat szerezhetnek és parancsfájlokat futtathatnak a felhasználók számítógépén. A Microsoft ugyan októberben kísérletet tett egy javítással, ám ez csak súlyosbította a problémát. De nem segített a hibát felfedező biztonsági szakértő sem, aki a redmondiak által felajánlott anyagi kompenzációt kevesellve nyilvánossá tette, hogy miként lehet kihasználni a bugot.

Így érkeztünk el a történet legújabb fordulójához, a 0patch nevű szolgáltatás ugyanis most a saját szakállára állt elő egy javítással, megelőzve a Microsoftot is. A mikropatch a Windows 10 v1809, v1903, v1909, v2004,v20H2 és v21H1 verzióival kompatibilis, technikai beszámolója az alábbi oldalon olvasható.

A javítás telepítéséhez regisztráció szükséges a 0patch Central nevű platformon, de aki jobban bízik a hivatalos fixekben, természetesen megpróbálhatja kivárni, hogy a Microsoft is aktivizálja-e magát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.