Hirdetés

Vegyes a Surface Duo megítélése az első tesztek alapján



|

Az első modellek már a tesztelőknél izzadnak, ezért kiderültek jó és kevésbé jó részletek is a Microsoft kétkijelzős mobiljáról. Összeszedtük, mit lehet eddig tudni.

Hirdetés

A Microsoft jó időre kilépett a telefon-bizniszből, ahogy kiderült, hogy sem a Nokia mobilos részlegének felvásárlása és beolvasztása, sem a Windows Mobile rendszer nem igazán tudott betörni a piac nagyágyúi közé. A Surface Duo viszont egy olyan eszköz, amely nem egyszerű visszatérés, hanem egyből egy kifejezetten innovatív újdonság, amely elkerüli az egyelőre kissé kétes megítélésű hajlítgatós kijelzős divatot, mégis két képernyővel igyekszik megújítani a telefonok világát. A recept jól hangzik, de persze csak akkor működik, ha a kivitelezés is tökéletes.

Hirdetés

Mit tud a Surface Duo szoftvere?

Alapvetően az új duál-mobil szoftveres alapjainak sikere nem csak a Microsofton múlik, hiszen most először a redmondi gyártó összebútorozott a Google-lal, és egy Android 10 alapú készüléket hoztak ki. Az első tulajdonosok szerint viszont azért van itt még gond bőven, ami nem az alapul vett rendszer hibája, hanem a kétkijelzős kezelés miatti kompatibilitási problémákat érinti. Ez pedig sokaknak elveheti a kedvét attól, hogy bezsákoljanak egy jelenleg 1399 dollárért kínált eszközt - bár persze a folyamatos frissítések és javítások enyhülést nyújthatnak egy idő után.

Trükkös volt például az, ahogy az egyetlen kamera a hajtogatás során dönti el, hogy szelfit szeretnénk készíteni vagy normál fényképezőgép módban fotóznánk - ezt elvben a szoftver érzékelte volna, ha észreveszi az arcunkat, de az első tesztek alapján ez nem mindig sikerült. Erre érkezett egy gyors patch és állítólag ez nagyjából megoldotta ezt a furcsaságot, bár még mindig lassan vált a kamera app, és viszonylag erősen kell hajtogatni a mobilt ahhoz, hogy észlelje a váltást. Összességében kissé lassú és tétova emiatt az egész kamerarendszer, tehát ha zsebből előrántva a készüléket próbálunk valamit gyorsan lefotózni, a mobil totojázása miatt lemaradhatunk a pillanatról.

Az már nem annyira szoftveres, mint felépítési érdekesség, hogy tablet módba hajtogatva a két kijelzőt érezni lehet, hogy középen ott a zsanér, az ujjunkkal végrehajtott gesztusok itt "megtörnek" - épp ezért találóbb az a hasonlat, ha könyvként gondolunk az eszközre, amelynek két lapját közös rendszer kapcsolja össze, de a kezelést az egyiken vagy másikon külön kell végeznünk. A két kijelző között működik a fogd-és-húzd módszer, de nem minden app kezeli ezt, egyelőre a Word, a To Do, az Edge és a PowerPoint között lehet így tartalmakat ráncigálni. Esélyesen az alkalmazásfejlesztőknek kell ilyesmit beépíteni saját appjaikba; jó kérdés, hogy megteszik-e egyetlen készülék kedvéért.

A kétkijelzős mód elvben olyan funkciót is kínál, hogy ha az egyik kijelzőn futó appban rábökünk egy linkre, akkor az ehhez kapcsolódó app a másik, üres kijelzőn bukkan fel - ez a tesztek szerint kissé ad-hoc módon sikerül, és a két ablak között áthúzott ablakok is hajlamosak érdekes formákat felvenni.

Ilyen jellegű optimalizálási hibákról egyre több jelzés bukkan fel. Szó esett például arról, hogy amikor az egyik kijelzőn videó futott, a másikon a tesztelő megpróbált bejelentkezni Google Drive-ra, viszont a felbukkanó virtuális billentyűzet teljesen kitakarta azt a panelt, tehát nem látta, mit gépel. Az efféle problémák egyébként láthatóan abból fakadnak, hogy a kétkijelzős megoldásban teljesen új ez a készülék, és egyszerűen nem volt idő tesztelni minden app minden lehetséges beállítását.

Mennyire sikerült jól a Surface Duo hardvere?

Amikor egy új eszköz megjelenik, azonnal rávetik magukat olyan jótét lelkek is, akik atomjaira szedik szét és arra kíváncsiak, milyen minőségű az összeszerelés, mennyire cserélhetőek az alkatrészek, okoz-e gondot a szervizelésben valamilyen belső elrendezési vagy dizájn-tényező. Az iFixit csapata természetesen már nekiesett egy Surface Duónak is, és első megállapításuk kifejezetten pozitív volt: a 360 fokos zsanér szerintük jó értelemben egyszerű felépítésű és nagyon masszív, tehát valószínűleg nem kell hímes tojásként bánni a mobillal ki- és behajtás közben.

Az akku teljes kapacitása 4500 mAh, de ez valójában két akkut jelent a két kijelző mögött. Ezek egyébként nem egyenlő méretűek és kapacitásúak, viszont állítólag cseréjük elég bonyolult a sok csavar és az extra ragasztás miatt, tehát ezt csak szakszerviz tudja elvégezni. Igazából a két legkönnyebben cserélhető komponens a kijelző, valamint a hátsó üveg borítás, de persze ez sem az a kategória, amit otthon egy kis WD-40 és egy barkács-csavarhúzó megold.

Vannak azért komolyabb kritikák is a készülékkel kapcsolatban: egy Twitteren publikáló blogger szerint ez az 1300 dolláros kütyü neki inkább 300 dollárosnak tűnik. Képekkel is illusztrálta a legfontosabb hasfájásait, például azt, hogy a testből kiemelkedő hátlapi üvegfelületeknek elég határozott élük van, könnyen letörhetnek vagy berepedhetnek ütődésektől. A második képen az ujjlenyomat-olvasó szabadon értelmezett illesztése látható, ami megbocsátható lenne egy olcsó telefonnál, de egy ilyen árcímke mellett már elég kínos.

Az utóbbi pontatlanságot később más források is megerősítették, tehát nem csak egyetlen készüléknél jelentkező esetről van szó. Az efféle összeszerelési érdekességek mellett viszont vannak olyan átgondolatlan tervezési elemek is, mint például a hangszórók elhelyezése. Ezeket ugyanis az egyik kijelző alá helyezték, épp ezért ha épp a másikon nézünk videót, furcsa lehet, hogy a hang és a kép "máshonnan érkezik".

Az akkumulátor teljesítményét viszont dicsérik a kritikák: ahhoz képest, hogy tulajdonképpen két egymáshoz rögzített telefonról beszélünk, a 4500 mAh nem sok, de a készülék jól gazdálkodik az áramforrással. Viszonylag sűrű használat mellett bír egy napot, aminél persze vannak tovább pörgő mobilok, de az eredeti Galaxy Foldnál, vagy a második kijelzővel felszerelt LG G8X-nél ez már jobb eredmény.

Egyelőre megoszlanak a vélemények arról, mennyire jó készülék a Surface Duo. A legtöbb fenti probléma ellenére a kritikák többsége szerint egész érdekes kezdeményezés, amely ugyan még sok területen nem az igazi, de ez majd az esetleges második kiadásra finomodhat. Azt is többen kiemelik, hogy akár érdemes úgy gondolni az eszközre, mint valamire, ami nem annyira telefon és még annyira sem tablet, viszont egy multifunkciós, kétkijelzős kütyü, ami a megfelelő pofozgatásokkal egész újszerű dolgokra lehet képes. Persze jó kérdés, ez inspirál-e majd elég érdeklődőt, hogy az 1399 dollárt kiperkálja egy kísérletért, erre majd visszatérünk, miután a Surface Duo már eltöltött pár negyedévet a piacon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.