Hirdetés

Vélemény: kedves Facebook, miért azt javítod, ami el sem romlott?



|

Az odáig rendben is van, hogy egy webes szolgáltatást időnként ráncfelvarrásokon kell átereszteni, de hetente mindent oda-vissza változtatgatni már kissé sok, nem? Pár általánosan használt funkció példáján keresztül látszik, hogy valami nem teljesen százas a Facebook fejlesztői naplójában.

Hirdetés

Ha egy szék, egy csaptelep vagy egy autó elromlik, értelemszerűen megjavítjuk, ez tiszta sor, ahogy az is teljesen rendben van, ha a széket jobbá tesszük egy nyakpárnával, a csapra biggyesztünk egy vízszűrőt, vagy épp az autóba szerelünk egy médialejátszót. Ugyanígy az is teljesen érthető, ha egy szoftvert vagy egy szolgáltatást is javítanak a fejlesztői, amikor hibát találnak benne, és csinosítgatják a felületét, vagy új funkciókat adnak hozzá. De arra már abszolút nincs magyarázat, miért kell mindezt egyes esetekben teljesen logikátlanul, összevissza csinálni, ráadásul akár hetek, hónapok alatt oda- és visszaalakítani, míg végül már azt sem tudjuk, hová kattintsunk. Igen, Facebook, most épp rád nézek.

Hirdetés

Ó jaj, hogy eltűnt minden - idézem gyakran a középkori költő, Walther von der Vogelweide nagyjából 800 éves versének címét, amikor a Facebook felhasználói felülete újra és újra a bolondját járatja velem. Na jó, lehet, hogy egy kicsit ércesebb szóhasználattal élek ilyenkor, de ezt talán nem húznám be egy cikkbe. Jómagam ugyebár egyáltalán nem csak céltalan posztolgatásra használom a legnagyobb közösségi oldalt, hanem különféle munka-jellegű tevékenységeket végzek, mint a PC World híreinek és egyéb tartalmainak időzítgetése, az olvasókkal való kapcsolattartás, de itt intézem zenekaraim promócióját, események létrehozását és persze a különféle statisztikák követését.

És konkrétan hülyét kapok attól, hogy a Facebook felülete olyan, mint egy perpetuum mobile, ahol épp megszoknék egy bizonyos elrendezést, aztán bumm, átrakják teljesen máshová, vagy a felismerhetetlenségig áttervezik. Aztán ismét jön a megszokás kínja, és egyszer csak puff, megint máshol és máshol bukkan fel a funkció - gyakran épp ott és úgy, ahonnan elkókányolták nemrég.

Mutatok néhány példát. Először jöjjön a mobilapp két csodás tili-toli játéka, ahol mind a normál idővonali nézet kezelősávjával, mind pedig az általunk létrehozott oldalak menüsávjával csinálják ugyanazt. Az alábbi képen mindkettő a felső részen látható - ilyen volt nagyjából 1-2 hónapja is, és ugyan a viszonylag nagy kijelzős mobilon néha spárgázni kellett az ujjaimmal, hogy egy kézzel is elérjem, de megszoktam. Aztán pár hete mindkettő átköltözött a kijelző aljára, ami ugyan kényelmesebb a fent említett okok miatt, de jó ideig rutinból folyamatosan félrepöcköltem, amikor a panel tetejét böködtem. Oké, átszoktam, erre pár napja mi fogad? Minden visszaköltözött a tetőre újfent. De könyörgöm, miért? Pókujjú Pál dörgedelmes levelet írt Mark Zuckerbergnek, hogy ugyan már, csinálja vissza az egészet?

De ne álljunk meg itt, jöjjön a következő olyan elrendezési mizéria, amitől az elmúlt hónapokban a Jégkorszak Motkányához hasonlóan remegett be a szemem alja. Van ugye a desktop nézetben a kis csengettyű, ez kezd el megtelni piros számokkal, ha jönnek a lájkok, hozzászólások, vagy bármilyen egyéb esemény jelzései. Lenyitom, ott a sokféle új értesítés. Reflexből rányomok az "Összes megjelölése olvasottként" gombra - és egyszerre csak előugrik az értesítési beállítások ablaka, mert a két opció valamiért helyet cserélt. És ez még semmi, néha az egész leköltözik oda, ahol most az összes értesítést megjelenítő link figyel - és ezt szintén eljátsszák ezek a gombok pár havonta, de néha hetente is.

És végül jöjjön a legújabb "kedvencem", amit talán csak azok ismernek, akik saját oldalak kezelésére is használják a Facebookot. Már az is egy kiadós fejbekólintással volt egyenlő, amikor a bejegyzések közzétételére és időzítésére szolgáló felületet egy az egyben átrakták a Creator Studio nevű külső oldalra, azóta ez a csoda fogad, amikor rutinból rányomok a posztolással vagy az időzítéssel kapcsolatos gombokra:

Oké, ezt még valahol értem, ez a nézet sokkal több statisztikai, elemzési funkciót és beállítást ad, rendben, legyen. Fejlődés, okosodás (belégzés, kilégzés). De amikor a posztok időzítésének konkrét kezelését is megkavarják azzal, hogy összekavarják az azonnali közzététel és az időzítés gombokat, valamint egy agyatlan felugró menübe költöztetik a megjelenés időpontjának beállítását, akkor már kezdem hallani a színeket és holt nyelveken szólni. Azt meg már hagyjuk is, hogy alapból angolul használom a Facebookot és minden mást, csak a képernyőmentések idejére állítottam át magyarra, és simán teljesen más a két nyelven látható elrendezés. Köszi, tényleg.

Tudom, nem csak a Facebook csinál ilyesmit, és talán nem is ez a világ legnagyobb problémája így 2020 tavaszán a koronavírus, az égő csernobili erdő és a közelben elhúzó aszteroida mellett, de ettől még ki kellett jönnie a feszültségnek, és fel kellett tennem a címben foglalt kérdést: mi a fenéért kell javítani azt, ami el se romlott? És persze a Facebookon kívül egy csomó egyéb hasonló, logikátlannak tűnő oda- és vissza alakítgatást tudnék még emlegetni a Gmailtől a Photoshopon át a Cubase zeneszerkesztőm legújabb verziójáig, ahol a frissítés után szinte navigációs appal kellett keresgélnem, mi hová költözött.

Mindegy, kidühöngtem magam, és gyaníthatólag a Facebook, meg a többi szoftver fejlesztői sem épp az én kesergésem hatására állnak le az éles kísérletezgetéssel. Arra azért kíváncsi vagyok, nektek van-e hasonló problémátok a Facebookkal vagy bármilyen egyéb alkalmazással? Írjátok le a hozzászólások között, vigadjunk sírva együtt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.