Hirdetés

Véres középkori csatákban vehetsz részt a PC World augusztusi ajándék játékával



|

Felkoncolt lovagokat, kifosztott falvakat, lerombolt erődöket és koronás fejüktől megszabadított uralkodókat hagyunk magunk után a Chivalry: Medieval Warfare-ben.

Hirdetés

Barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy minden rajongói alkotásra garantáltan ilyen fényes jövő várna, de tény és való, hogy a 90-es évektől napjainkig modok tucatjai nőtték ki magukat önálló játékokká, sőt franchise-okká, amelyek fenntartva a körforgást, szintén kitermelték a saját modjaikat. A legismertebbek talán a Counter-Strike (egy Half-Life-ra épülő kompetitív multiplayer FPS) a Dota 2 (a MOBA műfaj rangos képviselője, mely egészen a Warcraft III: Rain of Chaosig képes visszakövetni családfáját), valamint a korábban PlayerUnknown's Battlegrounds címen futott PUBG: Battlegrounds (az Arma 3 alapjaira felhúzott első igazán sikeres battle royale), de közéjük tartozik a PC World augusztusi ajándék játéka is.

Tudniillik, mielőtt Steve Piggott 2010-ben megalapította volna a Torn Banner Studiost, részt vett a 2007-ben megjelent Age of Chivalry munkálataiban. Ennek a Half-Life 2 modnak a sikere kövezte ki az utat a kanadai stúdió számára, amely egy eredményes Kickstarter-kampánnyal a háta mögött vitte végig első kereskedelmi projektje, a 2012-ben kiadott Chivalry: Medieval Warfare fejlesztését.

Hirdetés

Lovagregény

A belső és külső nézetből egyaránt élvezhető multiplayer akciójátékot nem titkoltan olyan mozifilmek inspirálták, mint a 300, a Gladiátor vagy éppen a rettenthetetlen. Az alkotók az iménti példák látványosan megkoreografált és pazarul fényképezett kézitusáinak zsigeri élményét igyekeztek átültetni a monitorokra. Mindezt középkori környezetbe helyezve, fiktív konfliktusba csomagolva, amely a trónörököshöz hű Agatha Knights, valamint a birodalom átformálására törekvő Mason Order frakciók között robbant ki. Az akár 32 játékost megmozgató csaták során a korszak kézifegyverei mellett balliszták, katapultok és faltörő kosok is szerephez jutnak, nem beszélve a támadók nyakába zúdított forró olajról. A játékmódok között találunk káoszba fulladó összecsapásokat (Free for All), tisztességes párbajt (Duel), csapatos küzdelmeket (Team Deathmach), csapdákkal nehezített arénaharcot (Last Team Standing), területfoglalást (King of the Hillt) és zászlórablást (Capture the Flag) is. A legizgalmasabb viszont egyértelműen az egyik csapatot védekező, a másikat támadó pozícióba helyező Team Objective.

Osztályharc

Függetlenül attól, hogy melyik lovagrend lobogója alatt vonulunk harcba, négy karakterosztályból választhatjuk ki a számunkra leginkább rokonszenveset. Ha minden kötél szakad, tőrrel vagy rövidkarddal is védekezhet (igaz, kevés sikerrel) a szinte semmilyen vértet nem viselő Archer, ám akkor a leghatékonyabb, amikor íjat, esetleg dárdát használva változtatja tűpárnává az ellenséget. Természetesen biztos távolságból.

Kezdő játékosoknak talán még jobb választás a Man-at-Arms kaszt képviselője, aki egyik kezében pajzsot tart, a másikban kardot vagy buzogányt forgat, továbbá gyújtóbombával képes kellemetlen meglepetést okozni ellenfeleinek. Mivel csak szimpla bőrvért van rajta, fürgébb a többi harcosnál, könnyebben kerüli ki a súlyos pallos- vagy pörölycsapásokat, ám rosszabbul viseli, ha találat éri.

A láncingbe öltözött Vanguard alapvetően a hosszú szálfegyverek szakértője, de a kétkezes kardot sem veti meg, és taktikáját elsősorban arra építi, hogy nagyobb az ütőtávolsága, jóllehet pajzsot nem használhat. Ha van elég területe ahhoz, hogy lendületet vegyen és eléggé felgyorsuljon, akkor megrendítő erejű csapással billentheti ki egyensúlyából a vele szemben álló harcost. Hacsak nem tetőtől talpig vasba bújtatott lovag az illető. A Knight karakterosztályra szavazó játékosok feláldozzák a sebességet a védelem oltárán, és egyedüliként képesek egyszerre használni a fattyúkardot és a pajzsot, a csatabárd vagy a pöröly meglóbálásához viszont mindkét kezükre szükségük lesz.

Egy lovag mindig szerény

Miközben látványvilága még mai szemmel is korrektnek mondható, meglepően visszafogott követelményeket támaszt konfigurációnkkal szemben a Chivalry: Medieval Warfare. Akár Windows XP-n is hajlandó elindulni, processzorból pedig megelégszik a 2,4 GHz-es Intel Core 2 Duóval, vagy az AMD 2,7 GHz-es Athlon X2-jével. Étvágya memória és tárhely tekintetében is ugyanilyen mértéktartó, 2 GB RAM-ot, illetve 7 GB szabad helyet vár el tőlünk. Ami pedig a videokártyát illeti, 512 MB VRAM, azaz egy Nvidia GeForce 8800 GT vagy egy ATI Radeon 3870 képviseli a belépőszintet.

A Chivalry: Medieval Warfare ajándékba jár az augusztus 5-én megjelenő 2022/08-as PC World magazin mellé, amit előfizetőként már két nappal korábban kézbe vehetsz, ha a posta is úgy akarja. A játék mellett más értékes szoftvereket is bezsebelhetsz új lapszámunkkal, szóval megéri lecsapni rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.