Hirdetés

Veszélyes fegyverrel küzdhet a pedofília ellen az Apple



|

Egy szakértő szerint az Apple az iOS-szel segíthetné a bántalmazók lebuktatását, ám van egy nagy kockázat a cég tervében.

Hirdetés

Az Apple az utóbbi években érezhetően ráfeküdt arra, hogy az iPhone-t a piac legbiztonságosabb mobiljaként  reklámozza, amelyet nem csak feltörni nehéz, de a felhasználó magánszféráját is tiszteletben tartja, például a hirdetési célú követés letiltásának lehetőségével.

A Johns Hopkins Egyetem professzora, Matthew Green kriptográfus viszont most megszellőztette, hogy a hamarosan a pedofília ellenes harc is bekerülhet a készülékek repertoárjába.

Hirdetés

A szakértő több forrásból is úgy értesült, hogy az Apple a mai napon egy olyan eszközt ad ki, ami az ügyféloldalon képes felismerni gyermekeket ért szexuális bántalmazást ábrázoló fotókat (Child Sexual Abuse Material - CSAM). Green a Twitteren osztotta meg a hírt, ahol azt is kijelentette, hogy ez szerinte "nagyon rossz ötlet."

A professzor szerint az a probléma, hogy a funkció ugyan közvetlenül a telefonon vizsgálódik, tehát alapvetően nem egy külső megfigyelési eljárásról van szó, de ha egyezést talál, azt már jelenti az Apple szervereinek.

A kriptográfus ezért aggódik, hogy a megoldást végső soron a titkosított üzenetek tartalmának feltörésére is használhatják. Ezt ugyanis bűnüldözés jogcímén már évek óta kérik a tech vállalatoktól a különböző hatóságok.

"Egy ilyen eszköz áldás lehet a gyermekpornográfia felfedezésére az emberek telefonján. De képzeljük csak el, mire lenne képes egy tekintélyelvű kormány kezében?"

-írja a szakértő. Habár Green felvetése jogos lehet, az Európában kipattant Pegasus-botrány éppen arra világított rá, hogy a mobilokat - felhasználói közreműködés nélkül - feltörő eszközök valójában már most is léteznek, s amelyik államnak nincs erre saját megoldása, az akár piaci szolgáltatóktól is beszerezhet egyet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.