Hirdetés

Veszélyes kártevőt tartalmaz az egyik népszerű reklámblokkoló bővítmény



|

A Chromium alapú böngészőket használóknak érdemes odafigyelni, ugyanis egy megbízható alkalmazás kezdett el galibákat okozni.

Hirdetés

Divatos trend a reklámokat démonizálni és tűzzel vassal küzdeni ellenünk. Nyilván online újságként (amely ingyen tartalmat kínál és hirdetésekből él) nehezen tudjuk támogatni ezt a jelenséget, főleg, mert ismerjük az aranyszabályt: semmi nincs ingyen, és a felhasználó mindig termék lesz előbb utóbb.

A számtalan böngészőbe épített hirdetésblokkoló sem éppen veszélytelen móka a fenti bölcsesség fényében, az egyikről például most derült ki, hogy kártevőket tartalmaz, amely 300 ezer felhasználót érint. 

Hirdetés

A Nano Adblocker és a Nano Defender fejlesztője és tulajdonosa, Hugo Xu nemrég jelentette be, hogy már nincs ideje tovább fejlesztgetni, csiszolgatni és úgy általánosságban foglalkozni az általa életre hívott szoftverekkel. Ebből kifolyólag eladta annak jogait egy érdeklődőnek, akinek a kilétére egyelőre nem derült fény.

A bejelentés után pár héttel tűnt fel egy másik fejlesztőnek, Raymond Hillnek, hogy az új tulajdonosok kiadtak egy frissítést a Nano Adblockerhez. Annak kódját tüzetesebben átvizsgálva azonban észrevette, hogy ahhoz hozzáírtak egy kártevőt tartalmazó kódrészletet, mely adatokat továbbított a gépről egy külsős szerverre.

Ezzel párhuzamosan a bővítmény használói arra lettek figyelmesek, hogy az Instagram-fiókjukról valaki olyan oldalakat lájkolt, melyeket ők nem is követnek, ráadásul azok kamu-profiloknak tűnnek, hiszen egyetlen oldalt sem követnek.

A kódot megvizsgáló fejlesztők szerint az sem kizárt, hogy érzékeny adatokhoz is hozzáférhetnek illetéktelenek a bővítményeken keresztül. Ezt megelőzendő, mindenek előtt törölni kell a Nano Adblockert és a Nano Defendert, emellett pedig érdemes kijelentkezni minden fiókunkból. Ennek meg kell oldania a problémát azonban, akik szeretnének biztosra menni, változtassák meg jelszavaikat is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.