Hirdetés

Vészterv készül a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronauták kimenekítésére



|

Megsérült a Szojuz űrhajó, amivel az ISS lakóinak egy része visszatérhetne a Földre.

Hirdetés

Az ünnepek előtt komoly feladat hárult a NASA és az orosz Roszkozmosz mérnökeire, néhány napja ugyanis szivárogni kezdett az a Szojuz-típusú űrhajó, amely még szeptemberben szállított három asztronautát a Földtől 400 km-re keringő Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. A két űrügynökség képviselői nemrég közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol elmondták, hogy a szivárgást egy lyuk okozza, amely az orosz kapszula külső hővezetékén keletkezett. A hűtőfolyadék szivárgását december 14-én észlelték, amikor két űrhajós egy rutinfeladatnak számító űrsétára készült, a sérülés okát viszont még nem sikerült megtalálni.

Az MSZ-22 számú Szojuz-egységet sújtó probléma mindenképpen megoldást igényel, mivel a tervek szerint az űrhajó három utasa, Dimitrij Petelin, Szergej Prokopjev és az amerikai Frank Rubio március közepén ezzel térnének vissza a Földre. Ha viszont a vizsgálatok arra jutnak, hogy a megsérült hűtésrendszer miatt nem lenne biztonságos az út, alternatív megoldás után kell nézni. A szivárgásról egy látványos videófelvételt is megosztottak:

Szergej Krikalev, a Roszkozmosz emberes repüléseit koordináló vezető szerint szükség esetén előre hozhatják a következő Szojuz márciusra tervezett indulását, így Petelinék nem a saját járművükkel térnének haza. Azt pedig már a NASA részéről tette hozzá Joe Montalbano, a Nemzetközi Űrállomás programjának vezetője, hogy jelenleg egy február végi időpont van az asztalon a mentőegység lehetséges indítására.

Hirdetés

Az ISS-en összesen hét asztronauta (Frank Rubio, Dimitri Petelin, Koichi Wakata, Josh Cassada, Nicole Mann, Sergey Prokopyev és Anna Kikina) tartózkodik, így az MSZ-22 szivárgása azért is gond, mert az 1998 óta szolgáló létesítmény meghibásodása esetén csak négyen tudnák elhagyni a fedélzetet.     

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.