Hirdetés

Vezeték nélkül implantátummal monitorozható a beültetett szervek állapota



|

Az apró eszköz hetekkel előre megjósolhatja a kilökődés veszélyét.

Hirdetés

Viszontagságos útra sodorja az élet azt, akinek valamilyen okból szervátültetésre van szüksége, hiszen az ilyen pácienseknek nemcsak a donorra való várakozást és a komplex műtétekkel járó rizikót kell átvészelniük, hanem az új szerv esetleges kilökődése is súlyos veszélyt jelent számukra, amit jelenleg nagyon nehéz megjósolni.

Az amerikai Northwestern Egyetem azonban most előállt egy rendkívül ígéretesnek tűnő megoldással, amely rengeteg beteg életét mentheti meg.  

Hirdetés

A forradalmi eszköz egy apró, csúcstechnológiás implantátum, amit közvetlenül a beültetett szervre kell helyezni, ahol képes mérni annak reakcióit, például a testhőmérséklet legapróbb ingadozásait, az eredményekről pedig vezeték nélküli kapcsolattal küld tájékoztatást az alany okostelefonjára. A pénzérménél is kisebb szenzort sikerrel tesztelték egy állaton, amelynél a beültetett vesék hőmérsékletének emelkedéséből három héttel előre megjósolta azok közelgő kilökődését.

Ez pedig az embereknek is óriási segítség lehet, a szervátültetett betegeknél ugyanis gyakran csak akkor válnak egyértelművé a kilökődésre utaló jelek, amikor már nem lehet megmenteni a pácienst. A Northwestern tudósai most további állatkísérletek során fogják tesztelni a Bluetoothon kommunikáló implantátumot, melynek beültetését gyors és egyszerű folyamatként jellemzi az egyetem közleménye.

Habár a kísérletek kifejezetten veséken folynak, a kutatók úgy gondolják, hogy más típusú szerveknél is bevethető a technológia.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.