Hirdetés

Videó: 20 éves a legcikisebb Windows hiba



|

Rögtön pontosítunk: a hiba még ennél is régebbi, de 1998. április 20-án jelent meg róla az azóta is történelmiként kezelt videó.

Hirdetés

A hiba nem más, mint az úgynevezett "kék halál", amelyet először a Windows 3.1-es változatában ismerhettek meg a felhasználók. Majdnem azt írtuk, hogy akkor kedvelhették meg, de az ugyebár eléggé önellentmondó lenne. Az angol szlengben Blue Screen Of Death (BSOD, azaz A Halál Kék Képernyője) néven ismert funkció akkor bukkan fel, ha a rendszer valamilyen váratlan és helyrehozhatatlan hiba miatt összeomlik, és nekünk nincs más lehetőségünk, mint újraindítani a gépet. Jó esetben persze ritkán találkozunk ilyesmivel, de '98-ban elég gyakori jelenségnek számított, és az ikonikus videón megörökített esetben pedig pont a legrosszabbkor villant elő.

Hirdetés

1998. április 20-án a Microsoft épp a számukra elsöprő sikert hozó Windows 95 operációs rendszert leváltani hivatott Windows 98-at promózta: az amerikai COMDEX kiállításon ráadásul épp arra készültek, hogy a világon először mutassák be a rendszer béta verzióját élesben.

Bill Gates, a cég akkori vezetője sétált a színpadra, hogy a Microsoft akkori jolly jokerével, Chris Caposselával (aki marketing-vezetőtől vezető szoftvermérnökön át az üzleti szoftverek üzletágának vezetőjéig mindenféle pozícióban megfordult már a vállalatnál) élőben mutassa meg, hogy működik az akkor már sokak által várt Windows 98.

A bemutató célja épp az volt, hogy megdöbbentsék a nézőket, hogy a Windows 98 mennyivel rugalmasabb és egyszerűbben kezelhető elődjénél. Ennek egyik eszköze a továbbfejlesztett Plug and Play funkció, amely akkoriban még valóban forradalminak számított: mindenféle manuális installálgatás, vagy az eszköz listából kikeresgélése helyett a rendszer felismerte a hozzá kapcsolódó perifériákat, telepítette a meghajtókat, aztán használhattuk is. A COMDEX színpadán Gates és Capossela egy szkennerrel akarta demonstrálni mindezt, aztán jött a hideg zuhany, íme:

A fenti videót a rendezvény után négy nappal, április 24-én kezdték terjeszteni webes fórumokon (ne feledjük, akkoriban a YouTube és más videómegosztók ugyanúgy nem léteztek, mint a mai értelemben vett közösségi média). Mivel épp egy olyan baki látható rajta, amikor a bemutatni kívánt új funkció pont fordítva sült el, az egész tech-világ ezen szórakozott, de érdekes módon végül nem okozott érezhető visszaesést a Windows 98 megítélésében.

Bár a rendszer nem robbantott olyan szinten bankot, mint a Windows 95, azért egész szép eladásokat produkált - a mélyrepülést inkább a Windows Me idejére tehetjük, amiből aztán a Windows XP-vel sikerült kikapaszkodni (sőt, nagyon sokáig ez volt a Microsoft verhetetlen rendszere, amit még saját utódai is nehezen tudtak kiszorítani a piacról).

A kék halál viszont azóta is velünk van. Persze változik folyamatosan (akad, amikor nem is kék), és annak ellenére, hogy általában nem épp örömujjongással fogadjuk a megjelenését, manapság már fontos adatokat is közöl arról, mi lehetett a hiba oka, amit aktán később a javítás közben hasznosíthatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.