Hirdetés

Videó: így lesz zenekar a régi hardverekből



|

Egy lengyel srác nem dob ki egyetlen használt merevelemezt, floppy meghajtót vagy szkennert sem, sőt még gyűjti is őket, nem akármilyen célra. Zenés videóajánlónk következik.

Hirdetés

Paweł Zadrożniak számítógépasztala rogyásig van kimustrált PC-s alkatrészekkel. Ebben még idáig nincs semmi extra, sokan vagyunk így ezzel. Viszont a lengyel fiatalembernél a kibelezett szkennerek, fedelüket vesztett merevlemezek mellett még 64 darab floppy meghajtó is van, szépen, 8x8 egységes oszlopokba rendezve. És nem, ezek sem csak letűnt korokra emlékeztető szobadíszek.

Hirdetés

Pawel ugyanis a hardvereket szépen bekötötte egy saját készítésű vezérlőpanelbe, amit egy szintén saját fejlesztésű zeneprogrammal meghajtva szólaltatja meg a The Floppotron nevű "zenekart", amelynek tagjai épp a fent említett lomok. A zeneprogram az egyes hangokat a megfelelő hardverekre küldi ki, mégpedig úgy, hogy ezeket megfelelő sebességű és időzítésű mozgásra "hergeli", ezáltal a merevlemezek kattogása adja a ritmust, a floppyk különböző gyorsítású olvasási folyamatai képezik a hangszeres szekciót, míg a síkágyon mozgó szkennermodul sebessége adja az éneksávot illetve a szólókat.

A legegyszerűbb, ha Pawel legújabb videójával, és benne egy klasszikussal mutatjuk be mindezt, íme a Toto slágere, az Africa, ahogy még biztosan sosem hallottad:

Ez pedig egy másik szubkultúra klasszikusa, a legendás Duke Nukem 3D főcímzenéje a Floppotron előadásában:

Ha érdekel, hogyan is készült a The Floppotron (pontosabban annak 2.0 változata), ezt is megnézheted:

Egyébként pedig érdemes megnézni, honnan indult az őrület 6 éve. Ez volt az első zenélő hardver Pawel birodalmában, mindössze egyetlen floppy meghajtó és egy barkács-áramkör. Szépen felfejlődött azóta a "hangszerpark", az biztos:

Pawel YouTube-csatornáját érdemes még tovább is böngészgetni, csodák vannak rajta dögivel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.