Hirdetés

Nézd meg a videót, amit egy régi magnókazettára rögzítettek!



|

Szent őrültek mindig is voltak, de az audiókazettára YouTube videót felvevő csodalénynél mostanában nem volt se őrültebb, se szentebb. Nézd meg te is, milyen lett a végeredmény!

Hirdetés

Ki emlékszik még a magnókazettákra? Akik az ezredforduló után születtek, talán már csak a szüleik gyűjteményét láthatták porosodni valahol, de a magunkfajta "70's & 80's Kids" nosztalgikusabb tagjainak azért csak bepárásodik a szeme a régi hanghordozók említésekor (meg ceruzák láttán, ha értitek, mire gondolunk). A kazettákat fokozatosan a múltba rugdosta a CD, az mp3, majd pedig a zenei streaming - de van, aki még kitart mellettük, nem is akárhogy.

Hirdetés

Egy Kris Slyka nevű fiatalember ugyanis azt akarta kipróbálni, lehet-e a vékony mágnesszalagra hang helyett videót rögzíteni. Persze maga az ötlet nem újdonság, a 80-as és 90-es évek analóg videókazettái pontosan ugyanígy működtek, de általában jóval vastagabb mágnesszalagon, egy teljesen más felvevőrendszerrel ellátva. És persze adatrögzítésre is használtak jó sokáig mágnesszalagokat, de az se tegnap volt. Azt pedig, hogy egy alig pár milliméter széles magnószalagra valaki normális videót préseljen, még a hőskorban sem sokan próbálták meg - szóval a fene tudja, miért pont a digitális kor kellős közepén állt neki ez a csodálatos ember.

A lényeg az, hogy megtette, ráadásul sokkal jobban, mint az annak idején egyedüliként hasonlóval megpróbálkozó Fisher-Price játékgyártó: az ő kísérletüket még boltokban is próbálták terjeszteni, de annyira borzalmas volt a minősége, hogy játékként sem lehetett eladni a gyerekeknek szánt "audio-videókamerát". Slyka viszont minden tudását latba vetve összehozta a dolgot, és egy részletes videót is készített a folyamatról, íme:

Szerencsére ez a videó "normális" rögzítési módokkal készült, de látható benne, milyen minőségű felvételt lehetett így kihozni az idejétmúlt technológiából. Egyrészt sikerült színesre varázsolni az eredményt (a Fisher-Price kísérlete anno csak fekete-fehér filmekre volt jó), és a felbontáson is tudott valamelyest reszelni az önjelölt feltaláló. Ennek ellenére az látszik, hogy még így is a nézhetetlenség alsó határát pöcköli az így kapott mozgókép, amelynek felbontása és képfrissítése meg sem közelíti még a legrosszabb minőségű mai digitális videók minőségét. De nem is ez a lényeg, hanem az akarat diadala, nem igaz?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.