Hirdetés

5 videókonferencia-alternatíva Zoom helyett



|

Ha az elmúlt időszak biztonsági problémái miatt más platformon próbálnád ki a többszereplős videós csevegést, van még jó néhány népszerű és kevésbé ismert lehetőség.

Hirdetés

Alaposan feltört az elmúlt időszakban a Zoom, ami nem is csoda, a koronavírus miatt az otthoni irodákban végzett távmunka és a távtanulás során sokan választották ezt az appot. Viszont az is tény, hogy felbukkant néhány érdekes probléma a Zoommal kapcsolatban: egyrészt a távmunkás időszak elején néha arra panaszkodtak a felhasználók, hogy akadozik a szolgáltatás, mások inkább amiatt aggódnak, hogy a nem megfelelően "elkerített" videós meetingekbe illetéktelenek is beletrollkodhatnak, és nemrég az is kiderült, hogy az üzemeltetők állításával ellentétben nem igazi végponttól végpontig titkosított kommunikációt ad a szolgáltatás.

Hirdetés

A terhelési problémák mondjuk megoldódtak, az illetéktelen csatlakozók ellen lehet jelszavakkal védeni a meetingetek, és a titkosítás sem annyira vészesen sérül attól, hogy csak a kliens-szerver között működik, de ettől még simán előfordulhat, hogy valaki más videókonferenciás lehetőségeket is kipróbálna, akár csak azért, mert "hátha van jobb", szóval összeszedtünk néhányat, lehet kísérletezni, kinek melyik jön be leginkább.

Skype

A videóhívás úttörője, amelyet jó ideje már a Microsoft pátyolgat. A csoportos videóchat ingyenes és tavaly áprilisban emelték meg a résztvevők maximális számát 25-ről 50-re, tehát akár egy egész kisebb céget is össze lehet benne csődíteni. A videókonferenciák indítása kifejezetten egyszerű, és a Windows vagy Mac gépek mellett mobilokon, vagy akár Xbox One-on is használhatjuk, tehát igazi multiplatform megoldás. A teljes képernyős, nagyfelbontású képek mellett lehetőség van például arra is, hogy elmossuk a hátteret, így kitakarhatjuk az üzleti megbeszélésről a hátunk mögött épp intim testtájait lelkesen pucoló macskát. A Skype Now szolgáltatással pedig akár mindenféle regisztráció, bejelentkezés és letöltögetés nélkül indíthatunk videós konferenciabeszélgetéseket, ehhez csak az általunk kreált meeting hivatkozását kell körbeküldeni.

WebEx

A Cisco által még 2007-ben megvásárolt WebEx ugyan alapvetően vállalati kommunikációra fókuszál, ám azt talán sokan nem is tudják, hogy van ingyenesen használható videókonferencia opciója is. Ebben elvileg van egy 40 perces határ egy-egy meetingre, de ezt nemrég feloldották a jelenlegi helyzetre való tekintettel, sőt az eddigi 50 fős maximumot 100-ra emelték. Egymás arcainak bámulása helyett megoszthatjuk a kijelzőnk tartalmát és fájlokat is küldhetünk a többi résztvevőnek.

StarLeaf

A StarLeaf-ről esélyesen tényleg nem sokan hallhattak, hiszen ez a megoldás eddig kizárólag üzleti felhasználók számára volt elérhető, ráadásul nem is az a típus, ahol kapunk egy egzakt havi előfizetési díjat, hanem külön ajánlatot kell kérnünk a cég kereskedőitől. Most viszont, szintén a koronavírus hatásaira való tekintettel ingyenesen is hozzáférhetővé tették a szolgáltatást, amely maximum 20 fő egyidejű videós beszélgetését tudja kezelni, extrái közé pedig az is beletartozik, hogy képes "beépülni" a cégnél használt egyéb alkalmazásokba, mint amilyen az Outlook, a Teams, a Slack vagy a Google Naptár.

Jitsi Meet

A Jitsi Meet szintén nem egy széles körben ismert versenyző, pedig ennek is megvannak az előnyei. Egyrészt nyílt forráskódú fejlesztés, ha valakinek ez a fontos, másrészt a weboldalról akár egyetlen kattintással is elindíthatunk villámgyors meetingeket. A Jitsi Videobridge appon belül persze már ennél is jóval szofisztikáltabb módon indíthatunk csoportos videóchatet, ahol akár 75-en is beszélgethetnek egyszerre (bár azért a cég azt javasolja, a legjobb minőség érdekében a 35 környéke legyen a felső határ), és a meetingeket fel is vehetjük, például közvetlenül Dropboxra, hogy aztán megoszthassuk a résztvevőkkel (vagy épp a hiányzókkal).

Hangouts

Igen, a Google hányatott sorsú appjának "klasszikus" változata még mindig elérhető, bár a cég inkább a Hangouts Meet szolgáltatást igyekszik kínálni a cégeknek és G Suite felhasználóknak. Mindenesetre, ha valaki már hozzászokott ehhez, vagy még ott figyel az eszközén az app, simán elkezdhet ezen is videós meetingeket tartani. Itt mondjuk nem túl széles a mozgástér, mivel videós módban csak 10 fős maximumot kapunk, de ha a hang elég, már 150 résztvevőt is összecsődíthetünk.

Természetesen ezek csak szemelvények, hiszen lehet még találni olyan appokat és szolgáltatásokat, amelyek csoportos videóhívásokat is kezelnek, most csak néhány gyorsan elérhető, ingyenes és könnyen kezelhető alternatívát mutattunk be (és olyanokat, amelyek több platformon is elérhetőek). Bármelyik mellett is döntesz, tessék odafigyelni, hogy a meeting kezdete előtt otthon is fel kell öltözni - még a donaldkacsázás se túl jó ötlet, ha mondjuk hirtelen fel kell ugrani az asztaltól valamiért, és a teljes cég így szembesül a ténnyel, hogy az ing, nyakkendő és zakó lejjebb egy szívecskés boxerben folytatódik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.