Hirdetés

Videón a Nemzetközi Űrállomáson rekedt asztronauták hazatérése



|

A tervezettnél kétszer hosszabb időt töltöttek az űrben.

Hirdetés

Tavaly szeptemberben indult három űrhajós egy nemzetközi projekt keretében a Nemzetközi Űrállomásra. A Szergej Prokopjevet, Dimitrij Petelint és az amerikai Frank Rubiót szállító Szojuz MS-22-es űrhajó szivárgása felülírta a tervezett 6 hónapos tartózkodást. A biztonságos hazatérést meghiúsító meghibásodást valószínűleg űrszemét okozta.

A  külső hővezetéken keletkezett lyukat még tavaly decemberben észlelték az utasok. Ezzel tulajdonképpen meg is hiúsult a visszatérésük az eredetileg tervezett márciusi időpontban. A történtek következtében Frank Rubio megdöntötte a leghosszabb ideig tartó amerikai űrmisszió rekordját. A világrekordot Valerij Poljakov tartja 437 nappal.

Hirdetés

A hazahozatalukra küldött Szojuz űrkapszula egyébként már márciusban megérkezett, de addig nem indulhattak vissza, amíg nem érkeztek mások a helyükre. Emiatt 180 nap helyett 371 napot töltöttek a világűrben. A három űrhajós végül szeptember 27-én landolt épségben Kazahsztán területén.

Földet érés után az amerikai űrhajós azt nyilatkozta, hogy, ha tudta volna előre a küldetés végkimenetelét, biztos nem vállalta volna a részvételt. A négygyermekes családapa, amellett, hogy fél év alatt sok családi eseményt kényszerült kihagyni, mentálisan is megterhelőnek találta a kialakult helyzetet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.