Hirdetés

Vigyázat, a te mobilodon is ott lehetnek ezek a vírusos appok



|

Több millió androidos telefonra jutott el egy kártevő, amely fizetős szolgáltatásokra iratkozott fel a felhasználók háta mögött.

Hirdetés

A biztonságos mobilhasználat talán legfontosabb ökölszabálya, hogy mindig igyekezzünk népszerűbb, jobban szem előtt lévő alkalmazásokat telepíteni, legyen szó akár a szigorúbban ellenőrzött iOS-es App Store-ról, akár a lazább felügyelettel bíró Google Play Áruházról.

Az utóbbi most újabb fekete pontot szerzett, miután kiderült, hogy több alkalmazást is megfertőzött egy kártevő, amely fizetős szolgáltatásokra regisztrálta a felhasználókat, és még az SMS-üzeneteik tartalmához is hozzáfért.

Hirdetés

A BleepingComputer beszámolója szerint az Autolycos nevű malware-ről van szó, amelyet tavaly nyár óta összesen 8 appban fedezett fel Maxime Ingrao. A francia biztonsági szakértő ugyan azonnal jelezte a problémát a Google-nek, a keresőóriásnak azonban így is fél évbe telt, mire törölte az első 6 fertőzött alkalmazást, az utolsó 2-t pedig csak azt követően távolította el, hogy a portál is leközölte a sztorit. A problémás appok között milliós letöltöttségű tételek is vannak, összesen közel 2,8 millió ember lehet érintett.

  • Vlog Star Video Editor - 1 millió letöltés
  • Creative 3D Launcher - 1 millió letöltés
  • Funny Camera - 500 ezer letöltés
  • Wow Beauty Camera - 100 ezer letöltés
  • Gif Emoji Keyboard - 100 ezer letöltés
  • Razer Keyboard & Theme - 50 ezer letöltés
  • Freeglow Camera 1.0.0 - 5000 letöltés
  • Coco Camera v1.1 -1000 letöltés

Az Autolycos üzemeltetői kifejezetten agresszív kampányt folytattak, és több fertőzött alkalmazást is hirdettek: a Razer márkanévvel visszaélő "Razer Keyboard & Theme" esetében például Ingrao 74 különböző facebookos kampányt számolt össze.

Ami a történet tanulságát illeti, kétségtelen, hogy első pillantásra teljesen megbízhatónak tűnhet egy egymilliószor letöltött alkalmazás, ez azonban csak apró csepp a több mint 3 milliárd aktív androidos készülék tengerében. Magyarán érdemes megismételni a bevezetőben foglaltakat, hogy maradjunk a ténylegesen is népszerű appoknál, ahol ugyan nem teljesen kizárt, de azért jóval kisebb az esélye, hogy rosszban sántikálnak a fejlesztők.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.