Hirdetés

Vigyázat, az MI álcája mögött vernek át ezek a csaló mobilos appok



|

A kiberbűnözők továbbra is lelkesen használják ki a chatbotok körüli felhajtást.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban a generatív modellek, illetve az azokra épülő chatbotok álltak a tech hírek középpontjában, amit a ChatGPT tavaly őszi debütálása indított el, most pedig már a Microsoft és a Google is beszálltak a buliba, szabályos háborút folytatva a Bing Chat és a Bard asszisztens között.

A chatbotok körüli felhajtást már korán elkezdték kihasználni az átverős mobilappokban utazó fejlesztők, kamu ChatGPT-kliensekkel árasztva el az alkalmazásboltokat. Az elmúlt napokban ugyan ha korlátozottan is, de megjelent a szolgáltatás hivatalos alkalmazása, a csalók viszont továbbra sem vonulnak vissza.

Hirdetés

Ezúttal a Sophos kiberbiztonsági cég figyelmeztet néhány "fleeceware" appra, amelyek a Chat GPT-re hasonlító nevekkel és mesterséges intelligenciás képességeket ígérő asszisztensekkel vezetik félre a felhasználókat. Az ilyen alkalmazások többnyire drága előfizetésekre veszik rá az embereket, melyek még azt követően is tovább pörögnek, ha az áldozat törli őket. Habár az App Store-ban és a Play Áruházban szó szerint tucatnyival sorakoznak az ilyen "ajánlatok", a Sophos ezúttal csak a következőket vizsgálta meg:

  • Al Chat GBT - Open Chatbot App
  • Al Chat - Chatbot Al Assistant
  • Al Chatbot - Open Chat Writer
  • Chat GBT
  • GAl Assistant
  • Genie AI Chatbot

Amennyiben a lista bármelyik tagja is telepítve van, érdemes törölni őket, előtte viszont ellenőrizzük, hogy kötöttünk-e előfizetést. Ez sajnos nem mindenkinek egyértelmű, egyes appok ugyanis hirdetések garmadájával zavarják össze az óvatlan felhasználókat, szó szerint belehajszolva őket a fizetésbe. A hab a tortán pedig az, hogy a Sophos tapasztalatai alapján silányul megírt alkalmazásokról beszélünk, amelyek még a "prémium" hozzáférés keretében sem teljesítik az ígéreteiket.

Adja magát a kérdés, hogy az Apple és a Google vajon miért hagyják ezt, a válasz viszont egyszerű és egyben elszomorító is: ezek az átverős appok a szó szoros értelmében nem sértik az App Store és a Play Áruház szabályait, másrészt az üzemeltetők 30%-os jutalékot kapnak minden eladás után, vagyis végső soron a nagy tech cégek is jól járnak a terjesztésükkel.

A felhasználóknak ezért azt tanácsoljuk, hogy tartózkodjanak a gyanús appoktól, és hogy ne üljenek fel a jó értékeléseknek sem, mivel - ahogy arra most a Sophos is rámutat - a fejlesztők ezeket is könnyedén manipulálhatják.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.