Hirdetés

Vigyázat, banki adatokra vadászó csalók szedik áldozataikat



|

Az összes magyar bank ügyfelét érinti a csalási kísérlet.

Hirdetés

Tavaly áprilisban trójai vírussal vadásztak a Magyar Posta ügyfeleire, az ünnepekhez közeledve pedig önkielégítős videók közzétételével zsaroló e-mailek kezdték bombázni a magyar internetezőket. Most pedig itt egy újabb csalási kísérlet, ezúttal a banki adataink vannak veszélyben.

Elsőként a K&H Bank figyelmeztette az ügyfeleit, de az összes hazai pénzintézet érintett a trükközésben. A bankok nevében bemutatkozó csalók e-mailben, SMS-ben vagy hitelesnek tűnő telefonszámokról próbálkoznak, és arra kérik az áldozatokat, hogy adják meg az összes bankártya-adatukat, az online banki jelszavukat, vagy telepítsenek távoli elérést biztosító alkalmazásokat és vírusirtókat a mobiljukra.

Hirdetés

A K&H felhívása szerint a következőképp zajlanak a átverős megkeresések:

"A támadók valamely magyarországi bank nevében telefonálva - általában pénzügyi tranzakcióra vagy online vásárlására hivatkozva - kérik az érintett ügyfél adatait. A telefonhívások jellemzője, hogy amennyiben a beszélgetés során kiderül számukra, hogy a hívott fél melyik bank ügyfele, úgy "kapcsolják" az illetékes bank ügyintézőjét."

Amennyiben már későn jött a figyelmeztetés, a K&H ügyfelei  ide kattintva találják a telefonos és e-mailes elérhetőségeket a bejelentés megtételéhez, míg az OTP felhívása itt, az MKB Banké pedig itt olvasható.

Mint az összes hasonló hírnél, most is fontos leszögezni az ökölszabályt, hogy a pénzintézetek semmilyen távoli adatszolgáltatás keretében nem kérik a bankkártyára vonatkozó összes információt, az ilyen megkeresések esetében kivétel nélkül csalással van dolgunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.